RO EN
Coșul este gol

Tranzitia energetica: Cererea pentru hidrogen verde va accelera din anul 2035

Hidrogenul verde, produs din resurse regenerabile precum energia solara si eoliana, este considerat una dintre solutiile pentru ca tarile din intreaga lume sa atinga neutralitatea din punct de vedere climatic pana in 2050, principalele provocari pentru productia acestuia fiind costurile ridicate si disponibilitatea resurselor.
Potrivit analizei ”The green hydrogen economy. Predicting the decarbonisation agenda of tomorrow”, realizata de PwC, in functie de disponibilitatea surselor de energie regenerabila, statele se vor imparti intre importatori si exportatori de hidrogen verde, urmand sa se dezvolte hub-uri de export si import asemanatoare cu cele actuale de petrol si gaze.
Acelasi raport arata ca cererea pentru hidrogen verde ar urma sa creasca accelerat din 2035, dar pretul de productie, desi mai redus decat in prezent, se va situa tot peste tariful la hidrogen ”gri” (obtinut din gaze naturale).
Avand in vedere ambitiile climatice, este important ca tarile sa inceapa acum dezvoltarea proiectelor pentru implementarea infrastructurii necesare pentru hidrogen, iar guvernele sa adopte politici de sustinere si sa creeze un cadru de reglementare care sa incurajeze investitiile in productia de hidrogen.
Situatia in Uniunea Europeana si la nivel global
Cererea pentru hidrogen verde la nivel global ar putea varia de la 150 la 500 de milioane de tone metrice pe an pana in 2050, in functie de ambitiile climatice globale, iar costurile de productie se vor reduce cu aproximativ 50% pana in 2030, acestea urmand sa-si incetineasca rata de scadere pana in 2050.
In acest moment, hidrogenul produs in toata lumea este “gri”, cu ajutorul gazelor naturale. Excluzand pretul emisiilor de carbon, hidrogenul “gri” este ieftin (1 sau 2 euro pe kilogram), dar impiedica atingerea tintelor de sustenabilitate a mediului.
Desi este o solutie mai buna pe termen lung, dezvoltarea de hidrogen verde costa in prezent intre 3 si 8 euro pe kilogram si va ajunge la nivelul celui gri abia in 2050, potrivit estimarilor PwC.
Cele mai atractive piete de productie pentru hidrogenul verde sunt cele cu resurse regenerabile din abundenta si cu costuri reduse, precum parti din Orientul Mijlociu, Africa, Rusia, SUA si Australia, unde costul de productie este in prezent de 3 si 5 euro/ kg si va ajunge la 1-1,25 euro pana in 2050.
In Uniunea Europeana, cantitatea de hidrogen utilizata este limitata si produsa in mare parte din combustibili fosili, astfel ca miza ar fi obtinerea hidrogenului verde din surse regenerabile. Totusi, resursele regenerabile sunt limitate in mare parte a statelor europene, iar costurile de productie se vor mentine la un nivel mai ridicat decat in alte regiuni, in medie de 2 euro pe kilogram in 2050, ceea ce ar putea transforma UE intr-un importator de hidrogen verde. In prezent, in Europa, costurile pot ajunge pana la 8 euro/ kg.
Potrivit unui raport al Comisiei Europene(CE), investitiile cumulate in hidrogen din surse regenerabile in Europa ar putea ajunge la 180-470 de miliarde de euro pana in 2050 si la aproximativ 3-18 miliarde de euro pentru hidrogenul bazat pe combustibili fosili cu emisii scazute de dioxid de carbon. Analistii CE estimeaza ca hidrogenul din surse regenerabile ar putea satisface 24% din cererea mondiala de energie pana in 2050.
Unde se gaseste Romania in aceasta ecuatie?
Romania sustine obiectivul Uniunii Europene de a atinge neutralitatea din punct de vedere climatic pana in 2050, iar acest lucru va insemna o transformare economica profunda si a sectorului energetic.
In ceea ce priveste productia de hidrogen, in Romania, investitiile in acest sector sunt abia la stadiul de intentie, mai multe companii anuntand planuri in acest sens. Un prim pas in aceasta directie a fost realizat si de Guvernul Romaniei, care a propus in varianta finala a Programului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) finantarea unor proiecte pentru dezvoltarea energiei regenerabile si a infrastructurii de gaz cu hidrogen in valoare de peste 1,6 miliarde de euro. Astfel, mai multe companii importante din sectorul energetic ar urma sa dezvolte in perioada 2021-2024 proiecte pentru producerea de hidrogen verde in valoare de 713 de milioane de euro.
In ceea ce priveste costurile de productie, raportul realizat de PwC estimeaza ca Romania ar putea produce in prezent energie regenerabila din electroliza hidrogenului la un cost de 6,50 – 6,75 euro pe kilogram, unul dintre cele mai mari la nivel mondial. Pe masura dezvoltarii de capacitati de productie in acest sector, costul s-ar putea reduce pana la 3,75 de euro pe kilogram pana in 2030 si pana la 1,75 – 2 euro pe kilogram pana in 2050.
 
Un material de Andreea Mitrita, Partener PwC Romania

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter