Piata locala a blocurilor de BCA, evaluata la 85-90 milioane de euro si 2,1 milioane de metri cubi anual, va creste cu 7% in 2015 fata de nivelul din 2014, desi numarul de apartamente noi care va fi livrat pe piata va inregistra un avans important comparativ cu datele din ultimii cinci ani, potrivit estimarilor Xella Ro, filiala autohtona a producatorului german Xella. Principalul motiv este reprezentat, conform datelor companiei, de consumul mai mic de produse de zidarie in cazul cladirilor multietajate comparativ cu cele unifamiliale. "O analiza a complexurilor rezidentiale mari din tara reliefeaza un grad mai ridicat de maturitate a pietei. Sunt multe proiecte care vor fi livrate anul acesta, ale caror cladiri sunt realizate cu blocuri de zidarie premium. O mare parte dintre cumparatorii de pe piata sunt persoane tinere, care lucreaza in IT sau domenii conexe si se documenteaza temeinic despre beneficiile ce tin de confortul pe termen lung, avand acces la multe informatii. In acest context, calitatea constructiei devine argument important de vanzare, fie ca vorbim despre ansambluri cu blocuri de cate 200 de apartamente sau de cladiri mai mici cu doua-trei etaje", a declarat Marius Dragne, CEO al Xella Ro.
In 2015, compania a livrat blocuri de BCA marca Ytong pentru constructia a peste 5.000 de apartamente cu o valoare de piata de aproximativ 200 milioane de euro, in ansambluri rezidentiale din toata tara. Cele mai multe apartamente noi realizate cu zidarie termoizolanta Ytong sunt localizate in Brasov, insa proiecte de anvergura cu acest material s-au executat si in Bucuresti, Timisoara si Bacau. Printre cele mai mari ansambluri rezidentiale realizate cu zidarie livrata de Xella Ro se afla Top City, Dorobantilor Residence si Olimpic Residence (din Brasov), Uranus Plaza si Complex Campina (Timisoara), Bacovia Residence si Andrei Muresan Residence (Bacau), Seasons Primaverii, Italiana 18, The Park Apartments, MetroCity, City Point si Circului Park Tower (Bucuresti).
***
Xella Ro a inregistrat o crestere de 11% a cifrei de afaceri din 2014, pana la circa 48 milioane de lei, pentru anul in curs conducerea companiei estimand o mentinere a trendului ascendent al activitatii, concomitent cu o consolidare a operatiunilor derulate pe piata locala de profil. In 2010, compania a inaugurat la Ploiesti cea mai moderna unitate de productie a blocurilor de BCA din Europa Centrala si de Est si singura investitie greenfield de pe piata produselor de zidarie din Romania din ultimii ani. Investitia, in valoare de 32 milioane de euro, reprezinta unul dintre cele mai ample proiecte de dezvoltare din domeniul materialelor de constructii din tara noastra.