Vanzarile realizate anul trecut de compania Wienerberger - Sisteme de caramizi, liderul pietei locale de blocuri ceramice, au inregistrat o crestere de 7,6% fata de nivelul din 2015, pana la 181,5 milioane de lei (circa 40 de milioane de euro). Potrivit datelor publice, in aceeasi perioada, profitul net al societatii s-a majorat cu 56%, ajungand la 13,8 milioane de lei, la finele anului 2016 compania raportand un numar total de 271 angajati.
Wienerberger detine in Romania patru fabrici de caramida, situate la Gura Ocnitei (judetul Dambovita), Sibiu, Tritenii de Jos (Cluj) si Buzau, precum si doua unitati de productie a pavajelor din beton, la Bolintin-Vale (judetul Giurgiu) si Teius (Alba).
La nivelul intregului grup austriac Wienerberger, cifra de afaceri aferenta anului 2016 s-a plasat la 2,87 miliarde euro, nivel similar celui din 2015, la o crestere a indicatorului EBITDA de 9%, pana la 404,3 milioane de euro. Totusi, conform datelor companiei, profitul net al acesteia s-a dublat anul trecut, ajungand la 82 milioane de euro.
Trendul ascendent al activitatii internationale s-a mentinut si in primele trei luni ale acestui an, cand grupul Wienerberger a inregistrat o crestere de 8% a rulajului fata de aceeasi perioada din 2016, pana la 659,6 milioane de euro, marcand inceputul unui an bun pentru companie. "In intervalul ianuarie-martie 2017, indicatorul de profitabilitate EBITDA s-a majorat considerabil (+15%), pana la 43 milioane de euro. Se confirma, astfel, previziunile noastre de crestere de la inceputul anului, evolutiile fiind consemnate la nivelul tuturor diviziilor de activitate", a declarat Heimo Scheuch, directorul executiv al grupului austriac.
Conform datelor companiei, atat in vestul, cat si in estul Europei, constructiile rezidentiale s-au inscris pe un trend usor ascendent in primele luni din 2017, context in care vanzarile diviziei de blocuri ceramice au crescut cu 9%, la 372 milioane de euro, in contextul unei majorari de aproape 37% a indicatorului EBITDA, care s-a situat la 41 milioane de euro in trimestrul intai al acestui an.
Segmentul de tubulatura si pavaje din Europa s-a mentinut eterogen la nivelul pietelor de pe continent. O usoara evolutie a vanzarilor din Europa de Est si dezvoltarea semnificativa a diviziei pe pietele din nord au avut un impact pozitiv. Totusi, acestea nu au putut compensa cererea slaba raportata la nivel international. In timp ce veniturile diviziei au crescut cu 4%, pana la 211 milioane de euro, nivelul EBITDA a scazut la 7 milioane de euro.
Pentru 2017, conducerea grupului isi mentine previziunile de crestere usoara a pietei constructiilor rezidentiale din Europa. Estimarile indica un trend ascendent mai puternic in Europa de Est, cu evolutii optime in toate tarile din regiune, in timp ce in statele din vestul continentului tendintele sunt eterogene, cu evolutii in Marea Britanie, Germania si Franta si usoare scaderi in Italia.