Producatorul de caramida si tigla ceramica Siceram - Sighisoara a inregistrat o crestere de peste 58% a cifrei de afaceri din primele cinci luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada din 2018. Cantitativ, vanzarile de materiale de zidarie din acest interval s-au majorat cu 30%, iar cele de pe segmentul de invelitori ceramice au avansat cu 15%.
"Rezultatele foarte bune din 2019 s-au datorat inclusiv unor investitii realizate cu un an in urma. Astfel, in 2018 am realizat o linie de fasonare a caramizilor, paralela cu cea existenta, reducandu-se semnificativ timpii de stationare la schimbarea sortimentelor. Tot anul trecut am pus in functiune o linie de fabricatie pentru buiandrugi si grinzi de planseu, produse nou-incluse in portofoliul companiei. In primavara aceasta am schimbat presele pentru accesoriile de tigla, montand si doi roboti, mizand pe o crestere a productiei", a declarat Nicolae Neag, directorul comercial al companiei Siceram.
In 2019, compania a lansat si un nou produs de zidarie - Sistermo, cu izolatie inclusa, astfel incat printr-o singura manopera se poate realiza atat partea structurala, cat si izolatia. "Marele avantaj este ca tencuiala exterioara se realizeaza pe caramida, contribuind astfel la reduceri substantiale la costurile de intretinere a constructiei", a explicat reprezentantul Siceram.
Compania a incheiat anul 2018 cu o cifra de afaceri de 85,78 milioane de lei, pentru 2019 estimand o crestere de peste 10%. Produsele fabricate de Siceram sunt livrate, preponderent, in zona centrala a tarii, in special pe santierele de cladiri rezidentiale din Brasov, Sibiu si Targu Mures.
Efectele OUG 114 si preturile la utilitati, pun probleme producatorilor in 2019
Piata materialelor de zidarie si-a continuat, in 2018, trendul crescator pe care se inscrie din 2017, context in care producatorii au intampinat probleme in asigurarea la timp a comenzilor. Incepand cu finalul anului si, mai pregnant, la inceputul lui 2019, s-a simtit o scadere a presiunilor, iar, odata cu venirea primaverii, chiar o reducere a cererii, potrivit opiniei lui Nicolae Neag.
"Cauza principala o consideram scaderea vanzarilor de locuinte, ca urmare a unor factori externi (precum cresterile de preturi ca urmare a Ordonantei 114, majorari exagerate la pretul gazelor si energiei, creditare mai dificila etc.), dar si de cauze interne (poate in unele cazuri s-au exagerat influentele factorilor mentionati sau dezvoltatorii cer preturi nejustificat de mari). Prevedem o piata dificila, in continuare. Cresterile de preturi la gaze de 25% din luna iunie 2019 si de 50% in perioada iernii nu pot aduce nimic bun si fac ca economia noastra sa fie mai degraba comparabila cu cea a statelor subdezvoltate si lipsite de resurse", a explicat Nicolae Neag.
Totodata, conform reprezentantului Siceram, OUG 114 a generat cresteri de costuri cu salariile, dar, prin blocarea preturilor gazelor pentru populatie s-a pornit o spirala de crestere exagerata de pret pentru industrie, care, in final, va fi platit tot de populatie.