RO EN
Coșul este gol

ROCA Industry: Afaceri de 440 milioane lei in primele 9 luni, in crestere cu 7,9%

Roca Industry, primul holding industrial de materiale de constructii din Romania, listat pe piata AeRO sub simbolul ROC1, detinut majoritar de RocaInvestments, raporteaza o cifra de afaceri de 439,2 milioane lei la nivel cumulat al companiilor din portofoliu, in primele 9 luni ale anului 2023. Holdingul inregistreaza astfel o crestere de 7,9% fata de perioada similara din 2022.  
Intr-un context de piata atipic al industriei materialelor de constructii, din punct de vedere al preturilor materiilor prime si al marjelor diminuate in 2023, EBITDA cumulat la nivelul companiilor productive din holding, atinge valoarea de 30,3 milioane RON, inregistrand o marja EBITDA de 6,9%. In acelasi timp, toate companiile productive detinute direct au inregistrat EBITDA pozitiva.  
La nivel de holding, Roca Industry a inregistrat venituri financiare in valoare de 5,3 milioane RON (compuse in principal din venituri din dobanzi in suma de 3,6 milioane RON pentru imprumuturile intra-grup acordate, precum si din venituri din dividende). Din acestea, s-au dedus cheltuielile operationale de functionare ale holdingului si cheltuielile financiare, Roca Industry raportand un profit net in valoare de 0,4 milioane RON.  
 
Activitate efervescenta pe Bursa. Pasi inainte spre piata principala BVB 
In primele noua luni ale anului 2023, actiunile ROC1 au atras o lichiditate de 6,0 milioane RON pe piata AeRO a BVB, cu o medie zilnica de 32,0 mii RON si cu un rulaj zilnic mediu de peste 3,6 mii actiuni. In ultimul an, actiunile ROC1 au fost in top 7 actiuni tranzactionate ale companiilor incluse in indicele BET AeRO, compania aflandu-se la acest moment dat in etapa de finalizare a tuturor documentelor necesare pentru majorarea de capital si listarea pe piata principala a BVB, proces prioritar in strategia de dezvoltare a holdingului.
“Principalul obiectiv al holdingului pentru acest an vizeaza majorarea de capital si tranzitia de pe piata AeRO catre piata principala a Bursei de Valori Bucuresti. Totodata, Roca Industry isi propune sa contribuie in continuare la reindustrializarea Romaniei, prin adaugarea in holding a mai multor companii competitive si prin investitii strategice in tehnologie, eficientizarea capacitatilor de productie sau capital uman,” declara Ionut Bindea, CEO RocaIndustry.
 
Noi performante pentru companiile ROCA Industry 
In primele 3 trimestre anului, companiile din portofoliul RocaIndustry au castigat cote de piata importante. Bico, cel mai mare producator de plasa din fibra de sticla din Europa Centrala si de Est si al treilea cel mai mare producator din Uniunea Europeana, si-a consolidat cota de piata pe care o detine la nivelul SEE intr-un context in care piata s-a contractat in aceasta zona. Compania a finalizat achizitia Iranga Technologijos, din Lituania, dar si achizitionarea pachetului de 45% din actiunile Europlas, din Republica Moldova, intensificandu-si eforturile de expansiune a bazinului geografic de vanzari si reusind sa deschida relatii comerciale cu Polonia, UK, Franta, Slovacia, Portugalia, tarile baltice si tarile nordice. 
De asemenea, Evolor, unul dintre cei mai mari jucatori din industria de productie de vopsele si lacuri, ajuns in al 30-lea an de activitate pe piata, a inregistrat o cifra de afaceri de 79,9 milioane RON, in crestere cu 24% comparativ cu primele 9 luni din 2022, in principal pe fondul volumului crescut al vanzarilor pe cele mai multe categoriile de produse, in unele cazuri cu pana la 47% mai mari decat in primele 9 luni ale 2022,  dar si a unui pret de vanzare mai ridicat fata de aceeasi perioada a anului 2022. Evolor a finalizat in trimestrul al treilea si achizitia unei foste fabrici de vopsele, situata in platforma Oltchim, fabrica ce va aduce incepand cu 2024 cresterea capacitatii de productie si posibilitatea de a lansa produse noi.
Electroplast, unul dintre cei mai mari producatori de cabluri electrice din cupru si aluminiu de joasa tensiune, este cea mai noua companie din holding, achizitia acesteia finalizandu-se in ultimele zile ale lunii iunie. Compania a continuat sa genereze venituri peste nivelul anului 2022, 2023 fiind cel mai bun din istoria companiei, din punct de vedere al vanzarilor. Cifra de afaceri a crescut cu 16% comparativ cu primele 9 luni din 2022, pana la nivelul de 118,4 milioane RON. T3 2023 a generat o cifra de afaceri de 41,0 milioane RON, in crestere cu 15% fata de T3 2022. 
Roca Industry este holdingul industrial detinut majoritar de Roca Investments, cea mai dinamica companie de private equity din Romania. Holdingul industrial detine direct si indirect, un numar de 8 companii – performeri in sectoarele specifice de activitate: Bico Industries (primul si cel mai mare producator national de plasa din fibra de sticla si singurul producator autohton de armaturi din fibra de sticla), Evolor (unul dintre cei mai mari jucatori din industria de productie de vopsele si lacuri), Eco Euro Doors (cel mai mare producator roman de usi destinate constructiilor rezidentiale), DIAL (producator de produse din fir metalic), Electroplast (liderul pietei de cabluri electrice pentru infrastructura feroviara), precum si producatorii de fibra de sticla Terra, Europlas si Iranga, prin intermediul Bico Industries.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter