Conform datelor INS, cererea de ciment a crescut cu aproape 15% in primele trei luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada din 2019. Avand in vedere evolutia din sectorul constructiilor si previziunile de crestere ale acestui sector, vanzarile de ciment s-ar putea inscrie pe un trend ascendent si in acest an. Totusi, reprezentantii pietei evita realizarea de previziuni pentru 2020, in contextul incertitudinilor care treneaza asupra intregii economii si al prognozelor de contractie economica si majorare a deficitului bugetar.
In ceea ce priveste afacerile celor trei mari producatori locali de ciment, spre deosebire de analizele din anii trecuti, care includeau o prezentare succinta a rezultatelor raportate de grupurile din care fac parte, din 2019 raportarile corporatiilor nu au mai inclus date specifice fiecarei tari in parte. Totusi, rezultatele financiare partiale ale companiilor stau sub impactul Covid-19.
Producatorul franco-elvetian de materiale de constructii LafargeHolcim a raportat, pentru Europa, o contractie de 7,9% a vanzarilor, la 1,57 miliarde CHF, in primul trimestru. Avand in vedere intreruperile de activitate de pe marile piete de la jumatatea lunii martie, conducerea grupului considera acest rezultat ca fiind unul bun pentru companie. Cantitativ, livrarile de ciment din Europa au scazut cu 2,3%, la 9,3 milioane de tone. Vanzarile de agregate de pe continent s-au redus cu 3%, la 25,5 milioane de tone, iar cele de beton au cumulat 4,1 milioane de metri cubi (-10,5%). Potrivit datelor LafargeHolcim, un impact major al pandemiei de Covid-19 este asteptat in al doilea trimestru al acestui an, iar impactul crizei la nivelul intregului an 2020 nu poate fi estimat. Operatiunile Holcim Romania sunt conduse de Horia Adrian, CEO al Holcim Romania si Market Head LafargeHolcim pentru Europa emergenta.
Dupa un inceput de an foarte bun in planul vanzarilor, activitatea producatorului german de ciment HeidelbergCement a fost afectata de impactul masurilor luate de guverne pentru prevenirea raspandirii noului coronavirus, care a oprit temporar sau a incetinit activitatea de constructii din aproape toate tarile. Impactul crizei de Covid-19 asupra business-ului a fost limitat sau inexistent in Romania, Cehia, Danemarca, Germania, Polonia si Suedia, dar a afectat mult afacerile din celelalte tari, cele mai semnificative scaderi ale cererii fiind raportate in Italia. Grupul a raportat o crestere medie de 2% a vanzarilor din regiunea Europei de Nord-Est si Asiei Centrale, unde sunt incluse si raportarile din tara noastra, la 584 milioane de euro, in primul trimestru din 2020. Din punct de vedere al volumelor comercializate, vanzarile de ciment si clincher au crescut cu 3%, la 4,6 milioane de tone, cele de agregate s-au majorat cu 8%, la 9 milioane de tone, iar cele de betoane s-au mentinut la 1,3 milioane de metri cubi. Operatiunile din tara noastra ale grupului german sunt gestionate de Florian Aldea, director general al HeidelbergCement Romania.
In cadrul diviziei de materiale de constructii din Europa a producatorului irlandez CRH, inceputul foarte bun de an a fost anulat de impactul masurilor luate de guverne in contextul Covid-19, rezultatul fiind stagnarea vanzarilor din primul trimestru al acestui an, la nivelul din aceleiasi perioade din 2019. In vestul continentului, majorarile de preturi au fost anulate de scaderea volumelor, dar in Europa de Est vanzarile de ciment au fost peste cele din T1 2019, masurile din aceste tari avand un impact redus asupra activitatii. In total, grupul a inregistrat o crestere de 3% a vanzarilor din primele trei luni din 2020 comparativ cu aceeasi perioada din 2019, impactul crizei Covid-19 afectand business-ul numai in a doua jumatate a lunii martie. Pentru 2020, previziunile sunt incerte si nu pot fi estimate in mod rezonabil in acest moment, arata conducerea CRH. Afacerile locale sunt conduse, din acest an, de Jean-Andre Guillaume Cavalier, Managing Director Cement CRH.