LafargeHolcim, lider mondial in productia de ciment si alte materiale complementare, a avut un an foarte bun in Europa, datorita investitiilor guvernamentale masive in infrastructura (in special in centrul si estul continentului), dar si marilor proiecte derulate in Marea Britanie, Franta si Rusia. Conform raportului anual al grupului, vanzarile nete din Europa au crescut, astfel, cu 5% la o baza comparabila de raportare (LFL) in 2018 fata de 2017, evolutii importante fiind raportate la nivelul tuturor activitatilor. Din punct de vedere cantitativ, volumele de ciment comercializate in Europa anul trecut s-au majorat, nominal, cu 5,2%, pana la 45,3 milioane de tone, cele de agregate s-au redus cu 3,8%, la 120,4 milioane de tone, iar cele de betoane au crescut cu 6%, pana la 19,3 milioane de metri cubi, in special datorita activitatii din Franta, Romania, Spania si Elvetia.
La nivel de grup, LafargeHolcim a raportat vanzari nete de 27,46 miliarde franci elvetieni (CHF) in 2018, dupa o crestere de 5,1% la nivel comparabil (LFL), respectiv cu +1,6% in termeni nominali, fata de 2017. In acelasi interval, nivelul profitului operational (EBITDA) recurent s-a majorat cu 3,6% (LFL)/ 0,4% nominal, depasind usor valoarea de 6 miliarde CHF, in timp ce profitul net as ajuns la 1,57 miliarde CHF, dupa o majorare nominala de 10,8% fata de valoarea efectiva din 2017.
"Activitatea a luat amploare in a doua jumatate a anului trecut, perioada in care ne-am depasit tintele de vanzari si profitabilitatea companiei a crescut semnificativ. Ne mentinem, astfel, pe traiectoria stabilita prin Strategia 2022 - «Construind pentru Crestere» si ne asteptam la noi recorduri privind rezultatele financiare in 2019", a declarat Jan Jenisch, CEO al LafargeHolcim.
Nominal, in 2018, vanzarile de ciment realizate de grup au cumulat 221,9 milioane de tone (+0,8%), cele de agregate s-au redus cu 1,8%, la 273,8 milioane de tone, iar cele de betoane au crescut cu 0,6%, pana la 50,9 milioane mc.
Pentru 2019, conducerea LafargeHolcim estimeaza o crestere cuprinsa intre 3% si 5% a cifrei de afaceri, o majorare de cel putin 5% a profitului operational recurent, o imbunatatire a fluxului de numerar pana la peste 40% si un randament al capitalului investit de cel putin 8%.
Compania este activa in 80 de tari, avand peste 80.000 de angajati.
La nivel national, subsidiara Holcim (Romania) SA activeaza de peste 20 de ani in sectorul materialelor de constructii si detine doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare, 13 statii ecologice de betoane, trei de agregate, doua de lianti speciali si trei terminale de ciment in Bucuresti, Turda si Roman. Compania are aproximativ 800 angajati.