RO EN
Coșul este gol

LafargeHolcim asteapta un impact sever al Covid-19 asupra afacerilor, pana in iunie

Producatorul de materiale de constructii LafargeHolcim a raportat o scadere de 11,2% a vanzarilor din primele trei luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2019, pana la 5,29 miliarde franci elvetieni (CHF). Indicatorul de profitabilitate recurenta (EBIT) s-a redus, totodata, cu 14,1%, pana la 262 milioane de CHF, se arata in primul raport financiar al grupului pe anul 2020. Rezultatele sunt usor peste estimarile conducerii companiei, in pofida efectelor negative pe care le-au avut masurile de prevenire a raspandirii pandemiei de coronavirus.
"Ne confruntam cu o criza medicala fara precedent, care schimba modul in care traim si lucram in multe feluri. Mentinerea sanatatii si sigurantei angajatilor ramane principala prioritate. In ianuarie, cand au aparut primele semne ale pandemiei, am reactionat rapid si am luat toate masurile necesare pentru prevenirea imbolnavirilor in cadrul grupului, dar si pentru sprijinul comunitatilor, in acord cu recomandarile autoritatilor din toate tarile. (...) Rezultatele din primul trimestru al acestui an demonstreaza flexbilitatea companiei. Datorita unui bilant consolidat, suntem intr-o pozitie favorabila pentru a trece cu bine peste aceasta furtuna", a declarat Jan Jenisch, CEO al grupului LafargeHolcim.
Din punct de vedere regional, vanzarile din Europa au fost solide in acest inceput de an, in pofida intreruperilor de activitate de la jumatatea lunii martie cifrandu-se la 1,57 miliarde CHF (-7,9%). Evolutii trimestriale importante au fost inregistrate mai ales in tarile din estul continentului, alte piete flexibile fiind si cele din Germania si Elvetia. Volumele de vanzari din Franta, Marea Britanie si Spania au fost afectate mai sever de criza Covid-19 in primul trimestru.
In America de Nord vanzarile au decurs foarte bine, cu cresteri cantitative pentru toate sectoarele de activitate, favorizate si de conditiile meteorologice favorabile derularii activitatilor pe santiere: +7,2%, la 1,02 miliarde CHF. Rezultatele din America Latina au fost eterogene, cu performante solide in Mexic, dar scaderi notabile in Brazilia, Argentina, Ecuador si Columbia. Scaderea trimestriala a vanzarilor a fost de 11,2%, la un nivel de 565 milioane CHF.
Performanta din regiunea Asia-Pacific a fost puternic afectata de pandemia de coronavirus, mai ales in ceea ce priveste afacerile din China. Raportul indica, insa, o imbunatatire semnificativa a indicatorilor de profitabilitate in India, in timp ce traiectoria descrescatoare a pietei din Australia s-a mentinut si in primul trimestru.
Si rezultatele din Orientul Mijlociu si Africa au fost eterogene, cu evolutii bune in Nigeria, Algeria si Irak si scaderi in Africa de Sud si Liban.
Cantitativ, vanzarile de ciment realizate de LafargeHolcim in primul trimestru au scazut cu 10,4%, la 44,9 milioane de tone, cele de agregate s-au redus cu 1,1%, la 49,1 milioane de tone,iar livrarile de betoane au cumulat 9,8 milioane de metri cubi, in scadere cu 13,8% comparativ cu primele trei luni din 2018.
Potrivit datelor LafargeHolcim, un impact major al pandemiei de Covid-19 este asteptat in al doilea trimestru al acestui an, iar impactul crizei la nivelul intregului an 2020 nu poate fi estimat.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter