Phillipe Questiaux (59 de ani)
Functia / Firma: director general, Lafarge Ciment (Romania);
Experienta profesionala: 25 de ani in industria europeana a cimentului.
Vanzarile de ciment ale Lafarge Romania s-au stabilizat in primul semestru a.c., oficialii companiei anuntand o usoara crestere (+0,4%) fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. Cantitatea de ciment livrata la nivel national a sporit cu 1,4%, un efect negativ asupra incasarilor fiind reprezentat de diminuarea cu 1% a preturilor si de fluctuatiile cursului de schimb valutar. Pentru intregul an, conducerea grupului estimeaza o stagnare a veniturilor la nivelul din 2010, o imbunatatire a conditiilor din industria de profil fiind previzionata la nivelul lui 2012. Pe plan national, compania a finalizat, recent, implementarea unui proiect european pentru asigurarea sanatatii si securitatii angajatilor.
- Care sunt rezultatele aplicarii noului proiect investitional?
- Investitia, in valoare de 0,7 milioane de lei, a fost finantata prin intermediul Programului Operational Sectorial - Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU) 2007 - 2013 si de rezultatele acesteia au beneficiat peste 500 de angajati. Proiectul s-a incadrat in politica de sanatate si securitate a companiei si a venit in completarea activitatilor anuale pe care le desfasuram pentru stabilirea celor mai eficiente actiuni de prevenire a riscurilor la locul de munca. Aplicam si imbunatatim continuu procedurile de siguranta si derulam cursuri de exersare a comportamentelor sigure ce implica direct angajatii si contractantii, prin participarea la activitati specifice, inclusiv de sensibilizare, cu ajutorul unor materiale informative adecvate. Unul din rezultatele imediate ale implementarii proiectului a fost reprezentat de cresterea productivitatii in fabrici.
- Ce obiective ati stabilit pe termen mediu?
- In perioada urmatoare avem in vedere dezvoltarea gamei de produse si servicii, precum si integrarea solutiilor existente si a altora noi, elaborate la nivelul grupului si al centrelor de cercetare si dezvoltare, prin inovare si munca sustinuta in laboratoarele Lafarge. De asemenea, ne vom preocupa si in viitor de sanatatea si siguranta angajatilor proprii, precum si de ale colaboratorilor nostri.
- Cum credeti ca se va dezvolta, in continuare, piata constructiilor?
- Miza iesirii din actuala incertitudine economica o constituie masurile luate de autoritati pentru initierea cat mai rapida a marilor proiecte de infrastructura. Principala tendinta remarcata in ultima perioada pe piata constructiilor fost reprezentata de realizarea unor obiective de dimensiuni si anvergura reduse, ceea ce s-a reflectat in cresterea ponderii vanzarilor de ciment la sac. In ceea ce priveste efectul asupra afacerilor cu agregate si betoane, am inregistrat o limitare a comenzilor atat din punct de vedere cantitativ, cat si al timpului acordat pentru livrarea materialelor.
- Descrieti evolutia vanzarilor grupului Lafarge in primul semestru.
- Vanzarile realizate de Lafarge in regiunea Europei Centrale si de Est au sporit, in semestrul intai, cu 22% fata de perioada similara din 2010, in special datorita livrarilor din Federatia Rusa si Polonia, unde s-au consemnat evolutii optime (+45%, respectiv +38,3%), in timp ce veniturile din Serbia au crescut cu 4,3%. La nivel de grup, in ianuarie - iunie 2011, am inregistrat o cifra de afaceri de 7,97 miliarde euro, in crestere cu 3% fata de acelasi interval al anului trecut. Cererea de ciment a inregistrat o crestere constanta in ultimele doua trimestre, insa veniturile au fost influentate negativ de nivelul ridicat al inflatiei si de ritmul lent de redresare a pietelor dezvoltate.