Compania Lafarge, parte a producatorului franco-elvetian de ciment LafargeHolcim, este acuzata ca ar fi platit taxe gruparii teroriste ISIS in perioada 2013-2014, pentru a putea continua productia la fabrica din Jalabiyeh, situata in zona de nord a Siriei. Conform unui articol publicat in cotidianul francez Le Monde, Lafarge ar fi negociat cu teroristii pretul accesului in regiunea controlata de ISIS, intelegerile dintre cele doua parti functionand aproximativ un an, pana cand teroristii au preluat controlul fabricii. Le Monde precizeaza ca Lafarge ar fi propus organizatiei Stat Islamic sa o lase sa continue productia la Jalabiyeh in schimbul unei parti din profit, insa initiativa nu a avut succes.
Printr-o scurta declaratie de presa, Lafarge a confirmat ca a avut o uzina in Siria, insa nu comenteaza in niciun fel vreo eventuala intelegere cu ISIS.
"In perioada 2010-2014, Lafarge a operat o fabrica de ciment in Jalabiyeh, la aproximativ 160 km nord-est de Alep, cel mai mare oras din Siria. Cu o capacitate de 3 milioane de tone, fabrica asigura aproximativ o treime din cimentul consumat in Siria, contribuind la dezvoltarea tarii. Imediat ce conflictul a atins zona fabricii, prioritatea Lafarge a fost reprezentata de siguranta si securitatea angajatilor, in timp ce planifica inchiderea unitatii. In septembrie 2014, Lafarge a oprit operatiunile la fabrica Jalabiyeh, toti angajatii au fost evacuati, platiti sa plece si li s-a interzis accesul la fabrica. In decembrie 2015, avand in vedere situatia din Siria, a fost luata decizia de a incheia contractele tuturor angajatilor si, in cazurile in care a fost posibil, o parte a angajatilor a fost transferata in alte unitati ale grupului", se precizeaza in anuntul Lafarge.
Lafarge a fuzionat, anul trecut, cu grupul elvetian Holcim, creand cel mai mare producator de ciment din lume, LafargeHolcim.