In 2017, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a efectuat 381 de controale pe piata locala de agregate, in urma carora a constatat 475 de neconformitati, cele mai multe (301 de nereguli) reprezentand lipsa unor informatii din declaratia de performanta si din informatiile ce insotesc marcajul de conformitate CE sau lipsa aplicarii acestuia. Controalele s-au realizat prin structurile teritoriale ale ISC si au vizat 224 de fabricanti (la statiile de productie a agregatelor minerale, in balastiere si cariere), 18 distribuitori si 139 de utilizatori (statii de fabricatie a betoanelor, mortarelor, mixturilor asfaltice - care reprezinta ponderea cea mai mare din piata in ceea ce priveste utilizarea produselor de agregate).
Alte neconformitati constatate au fost referitoare la depozitarea produselor (32 de nereguli), in 12 cazuri produsele nu au fost insotite de documente de atestare a conformitatii, iar in alte cinci situatii produsul a fost pus in comercializare fara atestarea conformitatii. Inca 125 de neconformitati de importanta mai mica au fost constatate.
Pentru cele 475 de neconformitati, ISC a dispus 518 masuri. Astfel, pentru produsele la care nu s-a facut dovada atestarii conformitatii, in doua situatii s-a decis interzicerea introducerii pe piata a produselor, in trei cazuri s-a interzis comercializarea, iar intr-un alt caz s-a dispus interzicerea utilizarii produsului. Pentru celelalte neconformitati s-au dispus 325 de masuri de intrare in legalitate, 135 de masuri preventive si 52 alte masuri.
"O parte din masurile dispuse au avut caracter general preventiv, prin reamintirea fiecarui operator economic in cauza a obligatiilor prevazute de legislatia relevanta, respectiv a Regulamentului (UE) 305/2011. Au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare totala de 39.500 de lei, in special pentru neindeplinirea la termen a masurilor dispuse prin procesele verbale de control, dar si pentru depozitarea neconforma a materialelor si pentru utilizarea de produse necertificate", se arata intr-un document ISC.
Din punct de vedere regional, cele mai multe controale au avut loc in regiunea Sud-Vest Oltenia (66 de controale), urmata de Sud-Est (65), Sud Muntenia (64), Nord-Vest (57), Vest (40), Nord-Est (38), Centru (31) si Bucuresti-Ilfov (20).