Volumele de vanzari de ciment si agregate inregistrate de grupul german HeidelbergCement in Romania in primele sase luni ale anului in curs au crescut fata de aceeasi perioada din 2019, in contextul in care economia tarii si-a continuat traiectoria ascendenta, vizibila si in domeniul constructiilor. Potrivit datelor incluse in cel mai recent raport financiar al producatorului, "in timp ce volumele de vanzari din Bulgaria si Polonia au scazut, iar cele din Cehia, Rusia, Kazahstan si Grecia au obtinut o crestere multumitoare, cele din Romania au inregistrat o crestere semnificativa. In ansamblu, in regiunea Europa de Est - Asia Centrala s-a consemnat o crestere moderata a volumului vanzarilor, excluzand efectul deconsolidarii operatiunilor din Ucraina". In total, vanzarile de ciment si clincher din nord-estul Europei si Asia Centrala au scazut cu 2,7% in primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2018, ajungand la 11,2 milioane de tone (11,5 in primele sase luni ale anului trecut). Scaderea a fost cauzata, pe de o parte, de deconsolidarea activitatii din Ucraina si, pe de alta parte, de ploile severe din luna mai, care au afectat activitatea de constructii in mai multe tari din Europa de Est. In plus, livrarile din statele nordice s-au situat pe un trend descrescator, mai ales ca urmare a intarzierii proiectelor de infrastructura si a reducerii exporturilor.
Referitor la vanzarile regionale de agregate din primele sase luni ale anului in curs, acestea au scazut cu 5,3%, pana la 21,8 milioane de tone (23 milioane de tone in semestrul intai din 2018). Ajustat cu efectul deconsolidarii operatiunilor din Ucraina, scaderea s-a situat la 3,9%. In nordul Europei, vanzarile au fost afectate de intarzierea proiectelor de infrastructura din zona Stockholm, de reducerea cererii din vestul Norvegiei, dar si de scaderea raportata de subsidiara regionala Mibau Group. In Europa de Est - Asia Centrala, cresteri s-au inregistrat in Polonia, Romania si Grecia, la polul opus aflandu-se Cehia, Kazahstan, Slovania si Rusia.
Cu un volum de 3,2 milioane de metri cubi, vanzarile de betoane din regiunea din nord-estul Europei si Asia Centrala s-au mentinut la nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.
La nivel de grup, HeidelbergCement a raportat o crestere de 7% a veniturilor din prima jumatate a anului, pana la 9,2 miliarde euro like-for-like, respectiv venituri rezultate din operatiuni curente, inainte de aplicarea efectelor cursului de schimb valutar si ale consolidarilor, si ajustat conform IFRS 16 privind contractele de leasing. Excluzand aceste efecte, cresterea a fost de 7%. Vanzarile de ciment s-au stabilizat la 61 milioane de tone, cele de agregate au scazut cu 1% (LFL), pana la 145,6 milioane de tone, livrarile de betoane au crescut cu 4%, la 24,4 milioane de metri cubi, iar cele de asfalt s-au diminuat cu 3%, la 4,8 milioane de tone.
Pentru intregul an in curs, conducerea grupului HeidelbergCement se asteapta la o dezvoltare favorabila a costurilor cu energia, si a vanzarilor din Europa, America de Nord si Asia (in special in Indonezia).