Elis Pavaje, lider al pietei locale de pavaje din beton, are in 2019 un buget de investitii de 3 milioane de euro, pe care il va utiliza pentru modernizarea si repunerea in functiune a fabricii de la Vintu de Jos, pentru imbunatatirea fluxurilor de productie de la punctele de lucru din Petresti si Stoenesti, dar si pentru inlocuirea mai multor utilaje si masini de transport.
Anul trecut, compania a investit un milion de euro pentru preluarea fabricii de pavele din localitatea Vintu de Jos (judetul Alba) de la compania austriaca Fruhwald. Tot in 2018, a achizitionat o sectie de piatra cubica din Almasu Mare (Alba), de unde, incepand din 2019, comercializeaza piatra cubica pe mai multe tipuri si dimensiuni, capacitatea de productie ridicandu-se la 5.500 de tone pe an. De asemenea, Elis Pavaje a mai cumparat, in a doua parte a anului 2018, si o unitate de productie de la Prefabricate Vest Bucuresti. Aceasta linie va fi integrata in 2019 pe platforma de la Vintu de Jos.
Investitiile din ultimii ani ale companiei au fost realizate in contextul trendului ascendent sustenabil pe care se inscrie piata locala de pavaje din beton. Evaluata la peste 120 de milioane de euro anual, aceasta isi continua trendul de crestere si in 2019, activitatea din domeniu din primele cinci luni ale anului fiind favorizata de cresterea consumului si de conditiile meteorologice.
"Anul 2018 a insemnat un volum mai redus de lucrari mari din bugetul de stat, insa a adus o evolutie semnificativa pe piata proiectelor private rezidentiale sau comerciale. Vanzarile din 2019 s-au majorat consistent in primele luni, pe fondul aceleiasi tendinte de crestere a consumului, cat si datorita conditiilor de vreme favorabile din primele luni", a explicat Emil Gota, directorul general al companiei Elis Pavaje.
Afaceri in crestere si noi proiecte de anvergura
In contextul favorabil al pietei, Elis Pavaje a incheiat anul 2018 cu o cifra de afaceri de 179 milioane de lei, in crestere cu peste 11% fata de 2017. Pentru 2019, conducerea companiei estimeaza o crestere de 10%, vanzarile din primele luni ale anului avand deja un avans semnificativ fata de aceeasi perioada din 2018. Conform estimarilor, evolutii importante vor fi inregistrate pe segmentul rezidential si al produselor premium (+30%). Pentru a incuraja achizitiile pe sectorul de locuinte, Elis Pavaje si-a extins gama de produse specifice in ultimii doi ani, prin adaugarea a noi mixuri coloristice si elemente complementare, precum jardiniere, banci de gradina sau focare.
Printre proiectele de referinta realizate cu produse livrate de companie in ultima perioada se afla Parcul Unirii din Alba Iulia, ce a inclus lucrari de amenajare de spatii verzi, construirea "Podului Marii Uniri", alei pavate cu piatra naturala si cu pavele prefabricate din beton, montaj de mobilier urban si alte lucrari de amenajare. Valoarea proiectului s-a ridicat la peste 15 milioane de lei si a implicat pavarea unei suprafete de peste 15.000 mp, , montajul a peste 4.000 de metri liniari de borduri si lucrari de constructie si amenajare cu ajutorul unei echipe de 45 de oameni.
O alta lucrare importanta, aflata in curs, este amenajarea parcului din localitatea Sebes (judetul Alba), proiect cu o valoare de 5 milioane de lei.
***
Elis Pavaje detine patru unitati de productie, in Petresti si Vintu de Jos (Alba), Stoenesti (Prahova) si Secuienii Noi (Neamt), ce vor asigura incepand cu a doua jumatate a anului 2019 capacitati pentru un volum total de circa 18.000 mp/zi. Produsele Elis Pavaje sunt disponibile in retelele de bricolaj, intr-o retea vasta de distribuitori, precum si in showroom-urile proprii, de la fabricile companiei.