Dunapref - Giurgiu, companie specializata in productia de prefabricate din beton armat pentru cai ferate, drumuri si poduri, precum si in extractia de balast din Dunare, a inregistrat o cifra de afaceri de 10,9 milioane de lei in 2014, fiind consemnata o scadere de 35% fata de nivelul din 2013. Veniturile totale raportate de societate la finele anului fiscal trecut au cumulat 13,7 milioane de lei. Incasarile obtinute exclusiv din vanzarea produselor finite s-au cifrat la putin peste 8 milioane de lei, reprezentand 59,22% din totalul veniturilor, in timp ce din lucrarile si serviciile executate catre terti, Dunapref a obtinut fonduri de 603.054 de lei (4,4% din total). Astfel, compania a vandut, anul trecut, grinzi de beton in valoare de 6,56 milioane de lei (81,06% din total), precum si agregate extrase (5,09%), betoane si agregate sortate (11,51%), respectiv agregate sortate (2,34%).
"In cursul anului 2014 au fost achizitionate si modernizate mijloace fixe in valoare de 2,2 milioane de lei, constand in instalatii, utilaje, tipare metalice pentru grinzi si panouri fonoabsorbante, toate pentru filiala Dunapref SA Pricaz (judetul Hunedoara), s-au derulat lucrari de modernizare a cladirilor, mijloacelor de transport fluvial si a statiei de sortare din cadrul Dunapref SA Giurgiu si a fost modernizata statia de betoane de la punctul de lucru din Blejoi", se arata in raportul anual al societatii, semnat de Luigi Relu Berghes, administratorul companiei.
Masurile de restructurare au generat pierderi de circa 4 milioane de lei
In 2014, Dunapref a aplicat masuri de restructurare a activitatii, aprobate de actionari, ceea ce a generat o echilibrare a acesteia, trecandu-se la o analiza detaliata a perspectivelor pe care societatea le are in conformitate cu obiectivele proprii de activitate si in contextul lucrarilor de infrastructura finantate de Guvernul Romaniei in aceasta etapa. Astfel, conducerea companiei a elaborat un plan de masuri pe baza carora sa-si ghideze activitatea in urmatorii 5-10 ani, avand drept principale obiective pastrarea locurilor de munca si o mai buna pozitionare pe piata prefabricatelor din beton, raportat la competitia directa a Dunapref.
Printre masurile incluse in planul respectiv, se afla: mutarea activitatii societatii cat mai aproape de tronsoanele de lucrari care se afla in executie sau care vor fi demarate in 2015; repozitionarea companiei pe piata prefabricatelor din Romania, prin crearea premiselor ca in 2015 firma sa se claseze in topul producatorilor locali de traverse din beton pentru calea ferata; recuperarea pierderilor inregistrate in anii anteriori, prin contractarea unor cantitati sporite de prefabricate din beton.
Pentru realizarea acestor obiective, Dunapref a inchis, anul trecut, punctele de lucru din Borsa (judetul Maramures), Arad si Vintu de Jos (Alba). Potrivit datelor firmei, filialele din Borsa si Arad au fost inchise ca urmare a lipsei de lucrari in zonele respective, iar cel din Vintu de Jos, "din cauza comportamentului comercial posibil in afara legii, manifestat de reprezentantii societatii Pomponio", in sediul careia Dunapref avea deschis biroul zonal. Totodata, Dunapref a inaugurat alte puncte de lucru in Pricaz (in judetul Hunedoara, la circa 2,8 km de Orastie), a mutat fabrica de traverse de la Blejoi la Pricaz, a schimbat programul de lucru, a modernizat echipamentele de productie uzate de la Giurgiu si Blejoi, prin reabilitarea statiilor de betoane din cele doua localitati (ajungand la o productie de circa 40 de mc pe ora) si a achizitionat echipamente noi pentru dezvoltarea productiei.
In urma derularii acestor masuri, societatea a inregistrat pierderi financiare de circa 4 milioane de lei la nivelul anului 2014, insa, conform estimarilor societatii, acestea vor aduce beneficii foarte importante activitatii pe termen mediu, urmand a fi recuperate.