Vanzarile de ciment raportate de producatorul irlandez CRH in Romania in primele sase luni ale acestui an au scazut cantitativ cu 2% fata de aceeasi perioada din 2015, in timp ce preturile produselor s-au redus cu 1%, conform raportului semestrial. "Climatul ploios din trimestrul al doilea si investitiile modeste ale statului in infrastructura au contrabalansat cresterile din domeniul constructiilor de cladiri, volumele de ciment fiind aproape in linie cu cele din primele sase luni ale anului trecut", se arata in raportul grupului CRH.
In Romania, CRH detine, din 2015, activele cesionate de Lafarge in urma fuziunii cu grupul Holcim, entitatile legale ce au intrat in componenta CRH fiind: CRH (Ciment) Romania SA (ce a realizat o cifra de afaceri de 852 milioane de lei in 2015), CRH Comnord SA (58,8 milioane de lei), CRH Betoane (43,5 milioane de lei), Lafarge Agregate Betoane SA (130 milioane de lei), Lafarge RMX & Agregate (55,8 milioane de lei), Sicim SA (5,2 milioane de lei), Eco Gest SA (12,1 milioane de lei) si Recy - Eco Combustibil (0,2 milioane de lei). Cifra de afaceri cumulata a companiilor locale incluse in activele CRH in urma fuziunii s-a situat, astfel, la circa 1,25 miliarde lei (circa 260 milioane de euro), in crestere cu 14,5% fata de nivelul total de 227,3 milioane de euro raportat la finele lui 2014. La acestea se adauga veniturile realizate de cele doua companii detinute deja de CRH in Romania, respectiv Elpreco - Craiova si Ferrobeton - Prahova, cu vanzari anuale de 109,25 milioane de lei (24,5 milioane de euro), respectiv 33,3 milioane de lei (7,5 milioane de euro), de unde rezulta ca toate companiile aflate in prezent in portofoliul CRH Romania au inregistrat, anul trecut, afaceri totale de circa 292 milioane de euro (+15% fata de nivelul din 2014), date ce plaseaza CRH pe prima pozitie in clasamentul producatorilor de materiale pentru constructii din tara noastra.
Crestere cu 35% a cifrei de afaceri semestriale, la nivel de grup
In perioada ianuarie-iunie 2016, grupul CRH a raportat vanzari in crestere cu 35%, pana la 12,7 miliarde euro, concomitent cu o dublare a profitului operational brut, care a ajuns la 1,12 miliarde euro. "Performantele din primul semestru s-au datorat, preponderent, contributiei companiilor preluate in 2015, acestea generand profituri foarte bune pentru companie. Rezultate foarte bune am inregistrat in cele doua Americi (+13%), beneficii suplimentare fiind generate si de recuperarea modesta post-recesiune din Europa (+3%), dar si de filialele din Asia (+4%)", a declarat Albert Manifold, CEO al grupului CRH.
Pentru intregul an in curs, conducerea CRH estimeaza mentinerea conditiilor economice dificile in Europa, impactul votului recent pentru iesirea Marii Britanii din UE asupra activitatii economice fiind inca neclar. Reprezentantii companiei irlandeze estimeaza, insa, ca ritmul de crestere (+3%) din primele sase luni se va mentine la nivelul intregului an in curs. Cresterea puternica de pe cele doua continente americane se va pastra, de asemenea, pana la finele anului in curs, in timp ce afacerile din Asia vor spori moderat.