RO EN
Coșul este gol

CRH: Pretul cimentului a continuat sa creasca, in pofida stagnarii vanzarilor

Producatorul irlandez de materiale pentru constructii CRH a raportat o stabilizare a vanzarilor cantitative de ciment in Romania in primele noua luni ale acestui an la nivelul perioadei corespunzatoare din 2017, in contextul in care preturile s-au majorat cu 2%-5%, potrivit datelor incluse in raportul financiar oficial al companiei. In Romania, CRH detine fabrici de ciment la Medgidia si la Hoghiz, o statie de macinare la Targu Jiu, precum si o retea de terminale de ciment, cariere, balastiere, depozite de agregate si statii de betoane pe intreg teritoriul tarii. Acestea au fost preluate de la grupul francez Lafarge, in urma fuziunii acestuia cu Holcim.
Evolutia din tara noastra se aliniaza trendului general pe care s-a inscris activitatea CRH in Europa, unde a raportat o crestere generala de +1% a vanzarilor din intervalul analizat. Spre comparatie, vanzarile CRH din cele doua Americi au crescut cu +4%, iar cele din Asia, cu +3%.
La nivel de grup, afacerile inregistrate de producatorul irlandez in intervalul ianuarie - septembrie 2018 au cumulat 19,9 miliarde euro, dupa ce au crescut, nominal, cu 6% fata de aceeasi perioada din 2017. La o baza de raportare comparabila (LFL), cresterea a fost de 3%.
"In contextul unei piete solide in Europa, vanzarile comparative au crescut cu 1% in primele noua luni din 2018, in timp ce indicatorul de profitabilitate operationala (EBITDA) s-a majorat cu 2%. Divizia de materiale grosiere de constructii din Europa (Europe Heavyside) a inregistrat o crestere generala de 4%, in contextul unui avans EBITDA de +2%, reflectand imbunatatiri la nivelul preturilor, dar si beneficiile aduse de initiativele de crestere a performantei. Un impact negativ asupra rezultatului operational l-a avut, insa, majorarea costurilor de productie. Estimam mentinerea acestui ritm de evolutie pana la finele anului in curs", se arata in raportul trimestrial al CRH.
Pe scurt, vanzarile cantitative de ciment, betoane si agregate din Marea Britanie s-au inscris pe un trend usor descrescator, o evolutie usoara fiind inregistrata la divizia de asfalt. Preturile la ciment si agregate au crescut, concomitent cu costurile de productie, care au afectat mai ales capacitatile de asfalt. In Franta, preturile au sporit considerabil, in timp ce volumele de ciment au stagnat la nivelul din 2017, in pofida conditiilor meteo nefavorabile si de intreruperile de activitate provocate de grevele de la inceputul anului. In trimestrul al treilea, vanzarile cantitative de ciment si betoane au crescut. Subsidiara din Elvetia a raportat o crestere a volumelor de livrari de ciment, in pofida unei contractii semnificative a cererii din constructii, in timp ce s-a mentinut o presiune continua pe preturi, atat in cadrul diviziei de ciment, cat si al celei de betoane. In regiunea Benelux si in Germania, Danemarca, Irlanda si Polonia s-au raportat cresteri la noua luni si ca volum, dar si preturi, la nivelul tuturor diviziilor. In Ucraina au crescut vanzarile cantitative, datorita evolutiei generale a pietei de constructii, in timp ce preturile s-au majorat, intr-un mediu general inflationist. In sud-estul Europei volumele de ciment au crescut in Serbia si, usor, in Romania, in contextul unor cresteri de preturi generale.
In 2018, CRH si-a continuat politica de achizitii, ce mai mare companie preluata fiind Ash Grove Cement, producator nord-american de ciment cumparat pentru 2,9 miliarde euro. In urma acestei tranzactii, CRH a ocupat o pozitie de lider pe piata de ciment din America de Nord. In Europa, grupul irlandez a cheltuit 140 de milioane de euro pentru 11 tranzactii: sase achizitii si o investitie in cadrul diviziei Europe Heavyside, doua preluari realizate prin Europe Lightside si alte doua, in cadrul Europe Distribution.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter