Producatorul de caramida Cemacon a inregistrat o crestere de 21% a cifrei de afaceri din primele trei luni ale acestui an comparativ cu nivelul din aceeasi perioada din 2020, pana la 35,87 milioane de lei (7,28 milioane de euro). Evolutia a fost consemnata intr-un context de piata favorabil, in pofida crizei generate de pandemia de Covid-19 in intreaga societate. Potrivit datelor Cemacon, rezultatele primului trimestru sunt un pas in atingerea obiectivelor ambitioase propuse pentru 2021.
"Inceputul de an a fost marcat de o cerere ridicata de materiale de zidarie, astfel ca rezultatele de vanzari ale Cemacon au fost cele mai mari de pana acum, fiind limitate doar de stocul disponibil. Profitabilitatea la trimestru este influentata semnificativ de intarzierea alocarilor de certificate EUA, care probabil se va intampla in trimestrul al doilea. De asemenea, partea a doua a trimestrului a aratat o tendinta de crestere semnificativa a preturilor de achizitie pentru energie si cateva materii prime relevante. In martie 2021, pe fondul unei lichiditati foarte ridicate, am decis rambursarea anticipata integrala a creditelor Cemacon astfel ca, la acest moment, compania opereaza fara datorii bancare. Proiectele de investitii au avansat in ritm alert, cele mai importante dintre ele fiind in faza finala de implementare, in termenul tinta. In decursul lunii martie Cemacon a primit confirmarea castigarii unei finantari nerambursabile de 1,9 milioane de euro din Fonduri Norvegiene prin Romania Innovation Norway grants pentru construirea unei noi linii de productie pe platforma de la Recea. Perspectivele pentru anul in curs sunt puternic pozitive, iar obiectivul bugetar asumat reflecta acest optimism, rezultatele dupa primul trimestru plasandu-ne confortabil fata de ceea ce am preconizat", a declarat Liviu Stoleru, directorul general al Cemacon SA.
Potrivit raportului trimestrial al companiei, in perioada ianuarie-martie 2021 aceasta a obtinut un profit operational (EBITDA) de 12,34 milioane de lei si un profit net de 7,18 milioane de lei.
"Activitatea operationala s-a desfasurat normal fara intreruperi sau evenimente exceptionale, ceea ce s-a vazut in rezultatul companiei aferent primului trimestru. Variatiile aferente veniturilor din exploatare sunt generate de intarzierea alocarilor de certificate aferente noii perioade (2021-2024), o diminuare cu caracter temporar. Pe linia altor castiguri si pierderi sunt inregistrate provizioanele aferente perioadei, iar variatia stocurilor a inregistrat diminuari ca urmare a volumelor suplimentare vandute in primul trimestru al acestui an. In zona de cheltuieli operationale nu sunt variatii semnificative, iar cheltuielile financiare au cunoscut o reducere semnificativa ca urmare a rambursarii integrale a creditului de investitii, scadent in decembrie 2023", precizeaza conducerea Cemacon in raportul financiar trimestrial.
In document se mai precizeaza, referitor la datorii, ca numerarul si echivalentele de numerar s-au diminuat in corespondenta cu linia de imprumuturi, ca urmare a rambursarii integrale a creditului de investitii, scadent in decembrie 2023. Astfel, in prezent, Cemacon are datorii bancare zero si o pozitie financiara solida.
Capitalul social nu au suferit modificari in perioada iar la nivelul capitalurilor s-a inregistrat majorarea rezultatului reportat ca urmare a performantelor operationale din perioada.
La finalul perioadei incheiate la 31 martie 2021, activele nete ale companiei inregistreaza o crestere de 4% fata de finalul anului 2020, depasind suma de 195 milioane de lei.
Cu peste 52 de ani de experienta pe piata materialelor de constructii, Cemacon SA opereaza, in prezent, trei mari capacitati de productie (doua de caramida si una de buiandrugi), localizate in judetul Salaj.