Concluzia celui mai recent raport anual ce analizeaza activitatea industriei de produse chimice din Europa (CMR) arata ca avantajul competitiv al sectorului se erodeaza, pe fondul slabiciunii cererii globale. Potrivit Oxford Economics Monthly Report (mai 2023), productia industriala pe plan mondial a scazut cu 0,2% in martie 2023, comparativ cu februarie a.c. In luna aprilie, indicatorul global al productiei a ramas neschimbat, mentinandu-se la 49,6. In SUA, acesta a crescut cu 0,5% in aprilie 2023 fata de martie 2023, evolutia fiind determinata de industria prelucratoare, care a sporit cu 1%. Exista multe semne de slabiciune pe piata de marfuri, de exemplu in transportul auto, unde operatorii se lupta puternic in fata supracapacitatii, a cererii scazute si a preturilor situate pe un trend descrescator. Industria chineza continua la randul sau sa dezamageasca. Dupa cateva luni de crestere minora dupa redeschidere, productia industriala chineza a scazut cu 0,5% in aprilie 2023, in comparatie secventiala. Performanta scazuta constanta a Chinei este determinata de investitiile deosebit de mici si cheltuielile pentru bunuri de larg consum ce afecteaza preturile globale ale metalelor si marfurilor. Aceasta perspectiva este in concordanta cu cele mai recente valori PMI. Activitatea altor economii asiatice solide, inclusiv Japonia, Taiwan si Coreea de Sud, a continuat sa fie sub asteptari, conform ultimelor date lunare disponibile.
Increderea consumatorilor din UE27 a s-a redresat oarecum, pe fondul scaderii preturilor la gazele naturale. Potrivit rezultatelor sondajului UE, indicatorul de sentiment economic (ESI) in zona UE27 a scazut in mai 2023, din cauza increderii mai scazute in industrie, in servicii si, in special, in comertul cu amanuntul. Increderea in constructii a ramas in mare parte neschimbata. Intre timp, increderea consumatorilor a continuat sa se revigoreze, desi intr-un ritm destul de redus. ESI s-a deteriorat pregnant in Spania, Germania, Italia si Olanda si s-a imbunatatit in Polonia si Franta. Cresterea usoara s-a datorat in special evaluarilor mai pozitive ale consumatorilor cu privire la situatia financiara trecuta si viitoare a gospodariei.
Preturile gazelor naturale s-au ridicat, in termeni nominali, in intervalul ianuarie – mai a.c. la 43,5 (EUR/MWh), cu 57% sub nivelul din 2022. Cu toate acestea, cotatiile gazelor in Europa sunt inca, in medie, de 4,7 ori mai mari decat cele din SUA.
In domeniul industriei chimice increderea a scazut pentru a doua oara consecutiv in acest an, deoarece asteptarile managerilor in materie de productie si evaluarile acestora cu privire la nivelul actual al portofoliului de comenzi s-au deteriorat, iar stocurile de produse finite au fost apreciate ca fiind prea mari. Evaluarile managerilor asupra productiei anterioare, care s-au mentinut optimiste in ultimele luni, au inregistrat o deteriorare semnificativa in mai 2023. Valoarea comenzilor la export a scazut, de asemenea. Atat asteptarile de productie, cat si rentabilitatea afacerilor au scazut in mai 2023 si se afla actualmente pe un teritoriu negativ.
In industria constructiilor, activitatea din sectorul cladirilor rezidentiale si nerezidentiale noi sufera in continuare din cauza ratelor dobanzilor in crestere, a costurilor ridicate ale procesului de constructie si a slabiciunii economice generale. Indicatorul de backlog relativ stabil si cererea oarecum mare pentru lucrari de renovare sau imbunatatire a eficientei energetice au impiedicat pana in prezent o scadere puternica a activitatii. Pentru informatii suplimentare, click aici