Carbochim SA, al carei actionar majoritar este Carbo Europe SRL, parte din grupul IULIUS, este cel mai mare producator de abrazive profesionale din Romania. De curand, unitatea clujeana de productie a finalizat procesul de relocare si retehnologizare, demers ce a presupus o investitie de peste 5 milioane de euro, cu obiectivul de a eficientiza activitatea industriala si de a optimiza costurile. Noile sectii ofera conditii de lucru mai bune celor aproximativ 160 de angajati, au fost achizitionate echipamente cu un grad ridicat de eficienta si consum redus, care inlocuiesc utilaje cu vechime de peste 50 de ani, si s-au montat panouri fotovoltaice care pot asigura o economie de energie estimata la 18%. Planurile companiei prevad o crestere cu 20% a afacerii in urmatorii 3 ani, ca urmare a eficientizarii activitatii.
Carbochim SA a fost infiintat in 1949, la Cluj-Napoca. Anul trecut, a demarat un proces de modernizare si relocare de pe fosta platforma, acolo unde doar 30% din suprafata era utilizata pentru activitatea industriala, restul fiind spatii dezafectate si reziduale. „Sectiile cu care operam in prezent sunt cele de produs finit. Mai exact, sectia de abraziv pe suport, care produce bine-cunoscutul smirghel, sectia corpuri abrazive cu liant ceramic si sectia corpuri abrazive cu liant organic si discurile de debitat. Celelalte sectii au fost oprite inca din 1996, cum este cazul sectiei de carbura de siliciu si electrozi siderurgi, si din 1999, sectia de electrocorindon. Ambele poluau foarte mult si aveau un consum foarte mare de energie, astfel ca au devenit nerentabile. Plus ca s-a dezvoltat orasul in jurul fabricii si viitorul ne arata clar ca nu puteai sa faci un astfel de produs, cu un astfel de nivel de poluare, in inima orasului. Hotararea a fost sa inchidem ce nu este rentabil, pentru a salva restul fabricii. Sunt putine fabrici in tara care au reusit sa-si mentina activitatea si credem ca din acest punct de vedere suntem un exemplu pozitiv, cu atat mai mult cu cat relocarea permite dezvoltarea unui proiect nou pentru oras”, spune Viorel Popoviciu, Directorul General al Carbochim SA.
Relocarea s-a realizat etapizat, astfel incat activitatea de productie sa nu fie intrerupta. In prezent, sectiile de corpuri abrazive cu liant ceramic si corpuri abrazive cu liant organic si discuri de debitat functioneaza in noua locatie din Bulevardul Muncii nr.18, in timp ce sectia de abrazivi pe suport este in Strada Orastiei. Noile spatii sunt adaptate activitatii industriale si le ofera celor aproximativ 160 de angajati un nivel de confort superior, cu mai multa lumina naturala si un mediu ambiental optim. „Pe langa eficientizarea costurilor, eliminand presiunea financiara a pierderilor auxiliare cu spatiile inactive, obiectivul a fost dezvoltarea competitiva a activitatii Carbochim SA. Am optimizat intregul flux de productie, pastrand echipamentele pe care le detineam deja si care inca mai sunt performante si aducand utilaje noi, automate sau semiautomate, care inseamna consum mic de energie electrica si de gaz si o mai buna performanta a produselor din portofoliul nostru”, a completat Viorel Popoviciu. Printre noile tehnologii se numara instalatii de dozare automata a granulelor abrazive, presa de 300 tone pentru corpurile abrazive (care va inlocui patru prese vechi de 50 de ani) si etuve de policondensare (cuptoare electrice pentru uscarea si arderea corpurilor abrazive), complet automatizate si cu un consum mai redus de energie electrica cu pana la 50% fata de cele existente.
Panouri fotovoltaice, o economie de energie de 18%
Carbochim SA a implementat si o solutie pentru producerea de energie din resurse regenerabile prin montarea de panouri fotovoltaice pe acoperisul noii locatii din Bulevardul Muncii. „Probabil suntem prima fabrica din Cluj care a instalat deja un sistem compus din aproximativ 920 de panouri fotovoltaice, aceasta fiind cea mai buna solutie in a regulariza consumurile si costurile. Estimam ca productia anuala va fi 448 MWh, contribuind si la eliminarea din circuit a 230.000 kg CO2/an, care ar fi produse din surse conventionale”, a adaugat Directorul General al Carbochim SA.
Pe langa cele 5 milioane de euro alocate mutarii si retehnologizarii, alte 2 milioane de euro vor fi directionate in urmatorii ani spre eficientizarea liniilor de productie. Planurile de business ale producatorului de abrazive estimeaza o crestere cu 20% a afacerii, avand in vedere diminuarea considerabila a costurilor de productie.