RO EN
Coșul este gol

ANALIZA: Inca un an de stagnare pe piata materialelor de zidarie

Piata locala a materialelor pentru zidarie, estimata valoric la circa 250 milioane de euro in 2012, s-a echilibrat anul trecut, cele doua grupe importante de produse incluse, blocurile ceramice si cele din BCA, avand ponderi egale din total. Din punct de vedere cantitativ, datele disponibile pe piata indica un nivel de circa 3,5 milioane de metri cubi pe an, din care sectorul de caramida detine 1,7 milioane mc, iar cel de BCA aproximativ 1,8 milioane mc. In prezent, in Romania exista capacitati de productie a materialelor de zidarie de 8,5 milioane mc/an, depasindu-se cu mult consumul actual, in timp ce potentialul real al pietei se situeaza la peste 9 milioane mc/an. Pe piata de caramida si BCA activeaza circa 22 de mari producatori. In prezent, majoritatea acestora opteaza pentru realizarea de investitii in extinderea si eficientizarea fabricilor, iar inaugurarea singurei unitati noi, anuntata in ultima perioada in domeniu de grupul Wienerberger, a fost amanata pe termen nedefinit in prima parte a acestui an.
 
In perioada 2008 - 2011, piata materialelor pentru zidarie (caramida si BCA) a consemnat o scadere de pana la 37% din punct de vedere cantitativ, in timp ce valoarea sectorului s-a redus, in aceeasi perioada, cu 64%, in conformitate cu informatiile furnizate de operatorii bransei. Nici pentru perioada urmatoare nu se intrevede o evolutie optima in domeniu, avand in vedere trendul descrescator pe care se inscrie numarul autorizatiilor de construire a cladirilor rezidentiale (principalul beneficiar al materialelor de zidarie) in ultima perioada. Anul 2008 a reprezentat perioada de varf pentru constructia de locuinte, in aceasta perioada fiind eliberate peste 61.000 de permise pentru constructii, de aproape doua ori mai multe fata de nivelul de 37.800 de documente emise in 2012. Totodata, o scadere dramatica a fost consemnata si la nivelul numarului de locuinte finalizate, respectiv de la 64.400 de unitati in 2008 la 42.500 in 2012. Este confirmata, astfel, tendinta descrescatoare de pe piata materialelor pentru zidarie, avand in vedere faptul ca executia de constructii rezidentiale reprezinta principalul domeniu de aplicare a blocurilor din caramida si BCA. Activitatea companiilor din domeniu este dependenta in mod direct de evolutia acestui sector, in general, peste 80% din locuintele realizate in tara noastra avand structura de rezistenta executata cu aceste sisteme. Principalele tendinte remarcate pe piata materialelor pentru zidarie sunt reprezentate de crearea unor produse eficiente energetic, cu grad sporit de termo-fonoizolare, ecologice si rezistente la seisme.
 
Caramida este preferata in vestul tarii, blocurile de BCA in est
Din punct de vedere regional, un studiu dat recent publicitatii indica faptul ca in Moldova se construieste preponderent cu BCA, in timp ce in Transilvania este preferata caramida. Acest lucru este confirmat si de pozitionarea unitatilor specifice de productie. "Majoritatea autorizatiilor de construire vizeaza proiecte din mediul rural, avandu-se in vedere, pe langa locuinte, diverse alte tipuri de investitii, cum ar fi casele de vacanta, pensiunile sau alte proiecte realizate de populatia cu venituri deasupra mediei. Semnalele din partea acestei categorii sunt pozitive", a declarat Marius Dragne, director general al Xella Romania, unul dintre liderii pietei locale de BCA. Materialele de zidarie reprezinta aproximativ 5% din costul de constructie a unei case.
 
Potential important al pietei, in perioada urmatoare
In perioada 2000-2011 au fost finalizate 550.000 de locuinte dintr-un fond necesar total estimat la 8,5 milioane de unitati. "Exista o nevoie foarte mare de locuinte noi, pentru ca, din fondul existent, peste 40% are peste 50 de ani. Multe din locuintele vechi ar trebui demolate si reconstruite, lucrarile de renovare fiind, in aceste cazuri, insuficiente. Potentialul pietei se datoreaza si directivelor europene privind cerintele de performanta energetica, insa, avand in vedere faptul ca pe plan local acest subiect nu prezinta foarte mare interes (in special pentru autoritati si beneficiari), cred ca termenele impuse de Uniunea Europeana vor fi depasite cu foarte multi ani", a mai spus directorul Xella. De aceeasi parere este si managerul companiei Wienerberger, liderul pietei locale de caramida. "Avand in vedere stocul de locuinte existente, cele cateva milioane de apartamente construite intre anii 1960-1980 (cand a contat numai viteza de executie si nu calitatea), precum si faptul ca nivelul celor 42.500 de locuinte finalizate in anul 2012 situeaza Romania la o medie construita de doua locuinte noi la o mie de locuitori (de doua ori mai putine fata de media europeana), nu reprezinta o baza favorabila. In acest context, este nevoie de peste 200 de ani pentru a inlocui fondul construit de unitati locative. O regula nescrisa, pe care toate statele membre UE o accepta si pare a fi o referinta in innoirea stocului de locuinte, consta in faptul ca durata medie de utilizare a unei case se situeaza la circa 100 de ani. Aceasta ar insemna ca in Romania sa se construiasca de doua ori mai multe locuinte fata de nivelul actual, respectiv peste 80.000 de unitati pe an, ceea ce ne-ar aduce intr-o stare de normalitate. Acesta este si potentialul real al pietei materialelor de zidarie. Exista, insa, doua realitati care ne tin departe de aceasta normalitate, respectiv lipsa de finantare si neincrederea populatiei, ce evita sa aloce fonduri pentru constructia unei case", a precizat Corneliu Fecioru.
O analiza completa a pietei materialelor pentru zidarie poate fi lecturata in editia din luna Iunie a revistei Agenda Constructiilor.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter