RO EN
Coșul este gol

PWC: Tot mai putini oameni vor avea un loc de munca stabil, pe termen lung, in viitor

Mai mult de jumatate dintre angajatii chestionati (56%) cred ca putini oameni vor mai avea un loc de munca stabil, pe termen lung, in viitor. Aproape jumatate (48%) considera ca angajarile traditionale nu vor mai exista si ca abilitatile vor fi “vandute” pe termen scurt companiilor care au nevoie de ele, arata sondajul "Hopes and fears 2021" realizat de PwC in randul a 32.500 de angajati la nivel global.
"Munca la distanta, munca virtuala sau cea colaborativa au prins avant dupa aparitia pandemiei, avand avantaje precum programul de lucru flexibil si mobilitatea. In acelasi timp, incertitudinea care domina de un an vietile tuturor a creat perceptia ca viitorul este imprevizibil, dinamic si ca trebuie sa fim dispusi la adaptare continua. Pentru unii dintre noi, aceasta nesiguranta sporeste anxietatea legata de locul de munca, deja accentuata de contextul recent", a declarat Daniel Anghel, Partener si Lider al Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.
 
Doar 1 din 10 angajati care pot lucra de la distanta vor sa se intoarca la birou
Sondajul concluzioneaza ca munca la distanta va continua si dupa pandemie. Dintre angajatii care pot lucra astfel, 72% prefera un mix intre telemunca si mersul la birou si doar 9% ar dori sa revina la birou cu program complet.
"Angajatorii trebuie sa regandeasca modul de lucru in substanta, nu doar logistic, sa rescrie politicile de resurse umane si sa creeze scenarii legate de cine, unde, cand si cum va lucra, nu doar pentru a adapta spatiile si instrumentele de lucru, dar si pentru a defini pachetele adecvate de compensatii si beneficii. Pe termen lung, relatiile munca vor capata valente noi, iar binomul angajat-angajator intr-un loc de munca fix nu va mai fi modelul dominant", spune Oana Munteanu, Director People & Organisation, PwC Romania.
In acelasi timp, 44% dintre angajati ar fi de acord sa-si lase angajatorul sa foloseasca tehnologia pentru a le monitoriza performanta la locul de munca, inclusiv senzori si dispozitive (de exemplu, telefoanele sau ceasurile smart). Cu toate acestea, multi (41%) nu ar merge atat de departe incat sa le permita angajatorilor accesul la datele personale, inclusiv profilurile din retelele sociale.
 
60% dintre angajati se tem de automatizarea locurilor de munca
In conditiile in care pandemia a accelerat o serie de tendinte pe piata fortei de munca, 60% dintre angajati se tem ca automatizarea va pune in pericol multe locuri de munca, iar 39% cred ca locurile lor de munca vor fi ”depasite” peste cinci ani. Cu toate acestea, raportul arata ca oamenii isi iau viitorul in propriile maini, 77% fiind pregatiti sa invete noi abilitati sau sa se reprofileze, in timp ce 49% ar dori sa-si infiinteze propria afacere.
 
Jumatate din forta de munca raporteaza lipsa oportunitatilor de cariera sau de formare din cauza discriminarii
Sondajul a constatat, de asemenea, ca 50% dintre angajati afirma ca s-au confruntat cu discriminarea la locul de munca, ceea ce i-a determinat sa renunte la avansarea in cariera sau la formarea profesionala. 13% declara ca pierd oportunitatile din cauza etniei si 14% au suferit discriminari pe motive de gen, femeile fiind de doua ori mai afectate decat barbatii. Totodata, tinerii sunt la fel de susceptibili ca persoanele in varsta sa raporteze discriminarea bazata pe varsta.
Trei sferturi dintre lucratorii la nivel global (75%) spun ca si-ar dori sa lucreze pentru o organizatie care va aduce o "contributie pozitiva la societate". Cu toate acestea, insecuritatea economica limiteaza capacitatea oamenilor de a urma cariere bazate pe impact in societate. Astfel ca 54% dintre respondenti spun ca, daca ar fi obligati sa aleaga, ar prefera un loc de munca care le-ar permite "sa-si maximizeze veniturile" in locul unuia care "face diferenta" (46%).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter