Desi nu reprezinta principalul criteriu pe care il au in vedere atunci cand aleg sa accepte un job nou, structura pachetului de beneficii extrasalariale a devenit din ce in ce mai importanta pentru candidati, mai cu seama in ultimii ani, de cand companiile au inceput sa diversifice componenta acestor pachete si sa acorde o atentie sporita personalizarii lor in functie de nevoile angajatilor. Potrivit celui mai recent sondaj derulat de eJobs si Up Romania, in acest moment, 70% dintre cei care lucreaza primesc beneficii extrasalariale, cele mai frecvente fiind tichetele de masa (85,4% dintre respondenti au indicat acest raspuns), asigurarile medicale (43,8%), bonusurile de performanta (36,3%), abonamentele medicale (27,4%) sau tichetele cadou (23,8%).
Pentru anul acesta, 44% dintre angajatori au alocat, in acest scop, un buget lunar cuprins intre 400 si 800 de lei pentru fiecare angajat, 20% sub 400 de lei, 15% intre 800 si 1.200 de lei si 13% peste 1.200 de lei.
„Ierarhia celor mai des oferite beneficii este aproape identic oglindita in ierarhia celor mai apreciate beneficii. Astfel, angajatii spun ca favoritele lor sunt tichetele de masa, asigurarea medicala, bonusurile de performanta, tichetele de vacanta si zilele suplimentare libere. Desi nu se afla pe locuri fruntase, in continuare raman apreciate decontarea transportului, masa de pranz oferita de companie sau abonamentele la sala”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing in cadrul eJobs, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.
Rezultatele sondajului arata, insa, ca, in ciuda faptului ca beneficiile extrasalariale pe care le primesc sunt importante, 48% dintre angajati nu au cerut niciodata managerului direct sau de HR beneficii adaptate nevoilor pe care le au. 38% au facut acest lucru rar si doar 15% au aceasta initiativa frecvent. Intrebati insa cum cred ca vor arata beneficiile viitorului, 38,4% spun ca vor fi flexibile, 28% cred ca vor fi alese de angajat, 21,2% spun ca vor ramane la fel, in timp ce 10% preconizeaza ca se vor transfera exclusiv in experiente digitale.
„Vedem cum trendurile ne duc catre un univers al flexibilitatii chiar si atunci cand vorbim de beneficii extrasalariale. Rezultatele studiului ne arata ca 93% dintre angajati vor sa aiba libertate totala in alocarea bugetului de beneficii, in functie de ce li se potriveste. Iar oamenii de HR sunt pe aceeasi lungime de unda cu angajatii, 72% iau in considerare implementarea unei platforme care sa ofere flexibilitate si personalizarea pachetului de beneficii. Beneficiile viitorului vor fi flexibile si alese de catre angajat, sustin, in egala masura, atat angajatii, cat si angajatorii. Intram intr-o noua era a beneficiilor, in care angajatul este actorul principal, pe aceasta scena de redefinire a muncii”, puncteaza Loredana Vatavoiu, Marketing Director in cadrul Up Romania, unul dintre cei mai importanti emitenti de tichete valorice de pe piata locala.
Dincolo de acest aspect, daca ar fi sa realizeze un top al beneficiilor pe care ar dori sa le primeasca in urmatoarele 12 luni, pe primul loc in preferintele angajatilor s-ar situa accesul la o platforma de beneficii flexibile. Urmeaza cardurile de masa, cardurile de vacanta, cele culturale si cardurile cadou. Pentru angajatori, pe de alta parte, este inca incert ce schimbari vor avea loc, din acest punct de vedere, pentru anul urmator. Deocamdata, 10% stiu ca vor introduce carduri de vacanta, 8,1% accesul la o platforma de beneficii flexibile, iar 4% carduri de masa.
Sondajul a fost realizat in perioada martie - aprilie 2023, pe un esantion de 4.597 de angajati si 450 de angajatori.