RO EN
Coșul este gol

CNIPMMR: Riscuri pentru firme induse de noul salariu minim la nivel european

Introducerea unui salariu minim la nivel european este o propunere a socialistilor europeni prin care se doreste stabilirea unui mod de calcul al salariului minim unitar la nivel european care sa garanteze o serie de salarii minime adecvate.
Scopul introducerii salariului minim la nivel european:
Prin introducerea “salariului minim european” se urmareste:
- Stoparea migratiei fortei de munca;
- Imbunatatirea nivelului de trai;
- Crearea premiselor necesare pentru dezvoltarea viitoarei forte de munca.
Efectele salariului minim la nivel european
Desi la prima vedere aceasta initiativa pare ca va avea efecte pozitive pentru statele membre, in special pentru tarile mai slab dezvoltate din UE si pentru cetatenii europeni carora li se garanteaza un nivel de trai satisfacator, iar membri ai Comisiei Europene dau garantii ca la stabilirea salariului minim se va lua in calcul conditiile economice si sociale din fiecare stat membru, precum si legislatia interna cu privire la stabilirea nivelului salariului minim garantat, sunt tari care privesc cu scepticism aceasta problematica, analizand indeaproape efectele negative pe care le poate avea, printre care se numara:
- Inchiderea firmelor care nu pot sustine cresterea salariala;
- Migrarea companiilor multinationale in alte state non-UE, unde forta de munca este mai ieftina;
- Cresterea inflatiei.
Noutatea din aceasta initiativa este data de modul de calcul prin care salariul minim ar fi determinat, acesta urmand sa reprezinte 60% din valoarea salariului mediu per stat membru UE, acest aspect pentru tarile cu un nivel ridicat al salariului mediu presupunand un efort financiar semnificativ.
Mentionam ca pana la aceasta data ne aflam doar in fata unor propuneri ce urmeaza sa fie inglobate sub forma unui proiect care va fi prezentat partenerilor sociali pe parcursul acestui an.
Dupa consultarea partenerilor sociali, daca se dovedeste fezabila, propunerea de stabilire a unui mod de calcul al salariului minim, unitar la nivel european, va fi introdusa in Planul de actiune pentru anul 2021 al Comisiei Europene. In tari precum: Danemarca, Suedia, Finlanda, Italia, Austria sau Cipru, salariul minim se stabileste prin negocieri colective la nivel de ramura.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter