Pe data de 1 august, a fost termenul-limita pana la care statele membre ale UE trebuie sa transpuna in legislatia nationala Directiva privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca.
Directiva prevede o extindere si o actualizare a drepturilor de munca si a protectiei de care beneficiaza cei 182 de milioane de lucratori din UE.
Odata cu noile reguli, lucratorii vor avea dreptul la o mai mare previzibilitate in ceea ce priveste conditiile lor de munca, de exemplu privind sarcinile de serviciu si timpul de lucru. De asemenea, acestia vor avea dreptul de a primi in timp util informatii mai complete cu privire la aspectele esentiale ale muncii lor, cum ar fi locul de munca si remuneratia. Este o etapa importanta pentru o Europa sociala puternica care contribuie la transformarea Pilonului european al drepturilor sociale intr-o realitate tangibila pentru cetatenii din intreaga UE.
Comisarul pentru locuri de munca si drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat: Directiva privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca reprezinta un raspuns direct la evolutia rapida a pietelor noastre de munca. Lucratorii au dreptul la informatii mai complete cu privire la conditiile de angajare si la o mai mare previzibilitate in viata lor de zi cu zi. Noile reguli vor contribui la garantarea unor locuri de munca de calitate, la asigurarea unei anumite stabilitati pentru lucratori si le va permite acestora sa isi planifice viata.”
Drepturile si protectia lucratorilor sunt extinse si actualizate la noua lume a muncii
Prin Directiva privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca, lucratorii din UE vor beneficia de urmatoarele drepturi:
- informatii mai complete cu privire la aspectele esentiale ale muncii lor, comunicate rapid si in scris;
- o limitare a duratei perioadei de proba de la inceputul unui contract de munca, care nu va putea depasi sase luni;
- posibilitatea de a exercita in paralel o alta activitate profesionala pentru un alt angajator; orice restrictii ale acestui drept trebuie sa fie justificate prin motive obiective;
- comunicarea in avans, intr-un termen rezonabil, a orelor si zilelor de referinta in care munca va trebui sa fie efectuata - in special pentru lucratorii cu programe de lucru imprevizibile si in caz de munca la cerere;
- masuri eficace vizand sa previna recurgerea abuziva la contracte de munca cu „zero ore” de lucru;
- sa primeasca un raspuns scris la o cerere de transfer catre un alt loc de munca mai sigur;
sa beneficieze de formare obligatorie gratis, legata de locul de munca, pe care angajatorul trebuie sa le-o asigure.
Conform estimarilor, 2-3 milioane de lucratori suplimentari, angajati in forme de munca precare si atipice, inclusiv munca cu fractiune de norma, munca temporara si la cerere, vor beneficia acum de dreptul la informare cu privire la conditiile lor de munca si de o noua protectie, cum ar fi dreptul la o mai mare previzibilitate a timpului lor de lucru. In acelasi timp, directiva respecta flexibilitatea formelor de munca atipice, pastrand astfel beneficiile acestora pentru lucratori si angajatori.
De asemenea, directiva va aduce efecte pozitive pentru angajatori prin asigurarea faptului ca protectia lucratorilor ramane in concordanta cu cele mai recente evolutii de pe pietele fortei de munca, prin reducerea obstacolelor administrative pentru angajatori, de exemplu facand posibila transmiterea informatiilor pe cale electronica, si prin crearea unor conditii de concurenta echitabile pentru toti angajatorii din UE, ceea ce va permite o concurenta loiala pe baza aceluiasi nivel minim de drepturi ale lucratorilor.
Ca etapa urmatoare, Comisia va evalua exhaustivitatea si conformitatea masurilor nationale notificate de fiecare stat membru si va lua masuri daca este necesar.