Principala problema a Romaniei in ceea ce priveste importul de forta de munca va fi in momentul in care tara va intra in spatiul Schengen, deoarece exista riscul ca acei muncitori sa plece de la noi, iar singura solutie, gasita cu experti constitutionalisti, ar fi un acord bilateral in momentul in care se semneaza contractul de munca, a declarat, luni, ministrul Muncii, Marius Budai.
"Problema principala a noastra va fi cu importul de forta de munca in momentul in care Romania va intra in spatiul Schengen si cunoasteti foarte bine care sunt riscurile: de a intra si, in continuare, sa plece de la noi. Eu, dupa discutiile din 2019 cu ministrii si cu tarile cu care am facut ulterior parteneriate astfel incat sa putem sa mergem sa importam forta de munca, am solicitat ministrilor de munca de acolo si Guvernului de acolo astfel: atunci cand dau posibilitatea oamenilor sa plece, si singura care a raspuns intr-un mod cat mai rapid a fost Vietnamul, cei de acolo, de la agentiile lor si de la tot ceea ce inseamna agentii de plasare a fortei de munca, sa ii informeze, sa le spuna ca, daca pleaca de la angajator, intr-un an sau doi ani, nu mai retin exact, vor fi rechemati in tara. Dar asta e o chestiune pe care o putem face bilateral si depinde foarte mult de intelegerea celorlalti", a explicat Budai la o dezbatere organizata de Alianta pentru Turism.
El a subliniat ca in primavara a fost discutata imbunatatirea cadrului legislativ si, prin Ordonanta de urgenta "am reusit sa imbunatatim un pic".
"Stiti foarte bine acel proiect scris de mine impreuna cu doua doamne deputat, colege ale mele de la PSD. L-am dezbatut foarte mult si am preferat in acel grup de lucru s-o aduc si pe doamna Maia Teodoriu, care a fost la Curtea Constitutionala, pentru ca sunt niste lucruri care dor, si anume acel aspect al faptului ca vine muncitorul, sa spunem nepalez, si pleaca sa spunem de la Dan la Dragos, nu pleaca in alta parte, adica aici e vorba si de fair-play-ul intre business-uri. Dar am avut o discutie saptamana aceasta si se doreste din partea industriei sa impunem blocaje in a pleca. E foarte complicat. Eu personal nu gasesc solutia, in sensul ca mobilitatea muncii nu poate fi limitata, si atunci ne vom trezi fie cu infringement, fie la un prim atac la Curtea Constitutionala pica. De aia, repet, fair-play-ul intre industriii cred ca e singura solutie. Si o solutie pe care totusi am gasit-o discutand cu experti in constitutie, constitutionalisti, ar fi acordul bilateral in momentul in care se semneaza contractul de munca. Asta ar fi o prima solutie si aici, daca avem nevoie de vreo modificare in codul muncii, ma aveti partener fara niciun fel de discutii", a punctat ministrul Muncii.
Acesta a mentionat si faptul ca pentru 2022 a fost majorat contingentul de lucratori si a fost suplimentat numarul de posturi in consulate, astfel incat sa poata fi scurtat foarte mult timpul de la depunerea dosarului pana cand efectiv ajunge omul in tara.