Blocul National Sindical (BNS) informeaza ca a organizat in data de 12 februarie 2023, la sediul confederatiei, o intalnire cu delegatia Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), aflata in misiune de evaluare in tara noastra.
La intalnire au participat reprezentanti ai tuturor confederatiilor sindicale din Romania: Confederatia Nationala Sindicala (CSN) ,,Cartel Alfa”, Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania (CNSRLR) "Fratia”, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) si Confederatia Sindicala Nationala (CSN) ,,Meridian”. Delegatia OCDE a fost reprezentata de Maciej Lis (economist), in timp ce reprezentantii BNS prezenti la discutii au fost presedintele confederatiei, Dumitru Costin, directorul economic, Steluta Enache si coordonatorul Departamentului International, Mirela Caravan.
Temele abordate in cadrul intalnirii au fost: piata muncii & conditiile de munca din Romania si dialogul social. Blocul National Sindical a prezentat delegatiei OCDE cateva dintre provocarile cu care se confrunta piata muncii. Astfel, populatia rezidenta din Romania se reduce continuu, doar in ultimul deceniu reducerea fiind de 5,2%, potrivit statisticilor oficiale. Iar estimarile prezentate arata ca populatia totala, in special populatia din grupa de varsta 15-64 de ani, se va reduce semnificativ pe termen mediu si lung, pana in 2030. Raportat la anul 2022, estimarile arata ca Romania va pierde peste 600 de mii de persoane din aceasta grupa de varsta. Se va reduce astfel inclusiv forta de munca.
Statisticile oficiale mai arata ca in forta de munca din Romania se investeste extrem de putin. Rata globala de participare pentru angajatii romani la cursuri de formare profesionala continua era de doar 17,4% in 2020, mai redusa decat cea din 2010.
In ceea ce priveste sarcina fiscala asupra costului fortei de munca, aceasta este una dintre cele mai ridicate din Europa, de 42,8% in cazul Romaniei, comparativ cu media europeana de 38,6%. Cel mai important aspect prezentat de BNS delegatiei OCDE este legat de faptul ca 20% din salariatii din mediul economic romanesc au ajuns sa fie platiti la nivelul salariului minim.
Datele oficiale prezentate delegatiei OCDE de catre BNS mai arata ca Romania este una dintre tarile europene cu cea mai mare rata a saraciei: 32% in Romania, comparativ cu 23,1% in Uniunea Europeana.
Blocul National Sindical a atras atentia reprezentantilor OCDE ca, in Romania, conditiile de munca reprezinta un subiect extrem de putin monitorizat. BNS a remarcat ca, atat la nivel statistic, cat si la nivelul politicilor publice, exista extrem de putina preocupare pe acest subiect.