2022 a fost anul recordurilor in recrutare, cu peste 400.000 de locuri de munca disponibile pe platforma de recrutare online BestJobs si 5,5 milioane de candidati care au cumulat peste 8 milioane de aplicari in cautarea unui job nou, aratand cel mai mare interes din ultimii cinci ani.
„Semnalele actuale din piata indica faptul ca ritmul angajarilor noi se va tempera in prima parte a anului, consecinta unui context macroeconomic dominat de incertitudine. Deficitul de personal ramane insa o provocare majora pentru mediul de business si in 2023, obligand departamentele de HR sa se concentreze pe maximizarea indicatorilor de retentie, dar si pe dezvoltarea competentelor angajatilor existenti sau chiar pe mobilitatea acestora intre departamente, in functie de prioritati si disponibilitate. Astfel, candidatii vor simti din piata presiunea de a se dezvolta profesional, de a evolua si a-si perfectiona aptitudinile, astfel incat sa devina cat mai valorosi pentru angajatori”, spune Andrei Frunza, CEO BestJobs Romania.
Datele BestJobs mai arata ca, in 2022, 5,5 milioane de candidati si-au cautat activ job pe platforma de recrutare, cu 39% mai multi decat in anul anterior. Cele mai multe cautari au fost pentru rolurile de Contabil, pentru care salariile nete pornesc de la 650 euro pentru un junior si ajung la 1.800 euro pentru un expert, Inginer, care in functie de specializare poate castiga intre 900 si 1.600 de euro pe luna si Sofer, pentru care salariul este intre 800 si 1.200 pentru cursele interne si ajunge la 1.800 - 2.400 pentru cursele internationale.
Mai mult, domeniile cu cele mai multe oferte de angajare, dar si cele mai multe angajari au fost Vanzari, IT/ Telecom, Inginerie, Financiar/ Contabilitate si Productie/ Logistica. Deficitul de specialisti ramane in continuare o problema in IT, Sanatate si Tehnic.
Joburile cu cele mai mici si cele mai mari salarii din 2022
Pornita ca o propunere legislativa europeana, transparentizarea salariilor va prinde tot mai mult teren in 2023. Din totalul joburilor disponibile pe platforma in 2022, 22% au fost cu #SalariuLaVedere, iar cele mai multe astfel de joburi au fost in Vanzari, IT, Financiar/Contablitate.
In Vanzari, salariul cel mai mic este obtinut de un reprezentant de vanzari (700 – 860 de euro lunar), iar cel mai mare de un Senior Sales Executive, ce castiga 2.200 - 2.800 de euro. In Productie/Logistica, salariile pornesc de la 600 de euro lunar pentru un Gestionar depozit si pot ajunge la 1.700-2.200 de euro pentru un Manager Logistica, iar in IT/ Telecom un Junior Network Engineer are un salariu cuprins in intervalul 840 - 1.100 euro, in timp ce un Lead Front-End Engineer poate accesa un salariu de 3.400 - 3.800 euro. In Financiar/ Contabilitate, cel mai mic salariu este obtinut de un Junior Auditor, ce poate accesa un salariu mediu lunar de 750 - 900 de euro, in timp ce un Financial Controller are un castig mediu lunar ce poate ajunge la 1.900 de euro. 700 de euro lunar este suma cea mai mica pe care o poate obtine un angajat ce lucreaza in Inginerie, pe rolul de Inginer proiectant instalatii, iar cel mai mare salariu din Inginerie il castiga un Director Tehnic Instalatii - stingere incendii, care poate ajunge si la un salariu mediu de 3.500 de euro pe luna.
Orasele cu cele mai multe oportunitati profesionale in 2022 au fost Bucuresti, Timisoara, Cluj, Brasov, Iasi, Constanta, Sibiu, Arad, Targu Mures si Oradea, principalii poli demografici si economici la nivel national.
Strategiile de retentie se vor concentra pe beneficii personalizate si flexibilitate
In 2022, pe lista de beneficii preferate s-au numarat posibilitatea de a lucra remote si programul flexibil de lucru. 10% dintre joburile disponibile anul trecut pe BestJobs au putut fi realizate de la distanta, in timp ce joburile hibrid au crescut tot mai mult ca volum, de la 14% la inceputul anului la 20% spre final.
Si in 2023, pentru a pastra in echipe angajatii buni, companiile vor continua sa fie flexibile si sa puna pe primul loc nevoile angajatilor. Totodata, lista de beneficii va fi completata de bonusurile de performanta, tichetele de masa si primele de sarbatori, la pachet cu posibilitatea de a-si personaliza schema extra-salariala in functie de nevoi.
Lectiile anului 2022 si planurile angajatilor pentru 2023
Inceputul anului reprezinta momentul cand angajatii analizeaza lucrurile bune facute din punct de vedere profesional pentru bunastarea lor, statusul rezolutiilor pe care le-au setat anul trecut si seteaza altele noi. In 2022, angajatii romani au facut schimbari profesionale, pentru starea lor de bine. Mai exact, 23% si-au amenajat biroul de acasa, fapt ce le-a sporit productivitatea si creativitatea, tot 23% au investit in propria dezvoltare profesionala, 19% au avut curajul sa isi schimbe jobul si tot 19% au obtinut o promovare, in timp ce 17% dintre candidati au demisionat de la un loc de munca toxic, potrivit unui sondaj BestJobs realizat in luna decembrie, pe un esantion de 1.049 de utilizatori de internet din Romania.
Acelasi sondaj arata ca aproximativ 40% sunt optimisti pentru 2023, comparativ cu 60% care sperau in decembrie 2021 ca anul ce urmeaza va fi mai bun. 27% cred ca va fi mai dificil, iar 16% sunt de parere ca nu va fi diferit. Lectiile pe care angajatii le-au invatat in 2022 si vor sa le aplice in 2023 fac referire la gestionarea mai buna a finantelor, la bunastare si la timpul petrecut cu cei dragi. Astfel, 25% vor ca in 2023 sa isi ia mai mult timp liber si sa munceasca mai putin, 19% sa fie mai atenti la starea de sanatate in timp ce peste 16% vor sa aiba mai mare grija cu gestionarea banilor si aproape 13% sa prioritizeze bunastarea psihica.