RO EN
Coșul este gol

BCG: 61% dintre romani sunt dispusi sa lucreze de acasa pentru firme din strainatate

Disponibilitatea romanilor de a se muta in strainatate pentru a munci a scazut brusc, pe fondul pandemiei, in timp ce, interesul acestora de a lucra de acasa pentru un angajator dintr-o alta tara este in plina ascensiune - arata un nou studiu realizat la nivel global de catre Boston Consulting Group (BCG) si platforma recrutare online BestJobs.eu, membru al The Network.
„COVID este o noua variabila care ii face pe oameni sa devina precauti atunci cand se pune problema relocarii internationale. Si, odata cu extinderea modelului muncii de la distanta, multi angajati ar putea simti ca isi pot continua cariera in strainatate fara a fi nevoiti sa se mute,” a declarat Melanie Seier Larsen, Managing Director and Partner la BCG.
Dorinta romanilor de a-si muta locul de munca in strainatate a inregistrat un procent de 33% in 2020, in scadere brusca de la 55% in 2018, ultima data cand BCG si BestJobs au re-alizat sondajul si, respectiv, 81% in 2014, spune studiul Decoding Global Talent, Onsite and Virtual. Acest procent de 33% este semnificativ mai mic decat media globala de 50% a celor aproape 209.000 de participanti din 190 de tari, care au fost chestionati pentru realiza-rea raportului. Interesul scazut de a se muta in strainatate a fost exprimat de respondenti, in aproape fiecare tara din lume.
Totodata, din cauza pandemiei provocate de COVID-19 a aparut dorinta pentru un nou tip de mobilitate. 61% dintre romani spun ca sunt dispusi sa caute un angajator din strainatate pentru care ar putea lucra de acasa. Primele 10 destinatii internationale pentru munca de la distanta sunt Regatul Unit, Germania, Statele Unite, Franta, Italia, Austria, Spania, Canada, Belgia si Elvetia.
Acest procent de 61% constatat in randul romanilor este mai mare decat media globala de 57% si plaseaza Romania la capatul inferior, pe lista tarilor din Europa Centrala si de Sud-Est, Bulgaria si Serbia situandu-se in frunte, cu 73%, urmate de Polonia cu 71%, Slovenia cu 66%. Romania si Ungaria inregistreaza cele mai mici procente, de 61%, respectiv, 60% in privinta interesului de deplasare pentru a lucra in strainatate.
„Angajarea oamenilor din alte tari nu este o practica noua a angajatorilor,” a spus Adam Ko-tsis, BCG Associate Director, People Strategy. „Insa, tendinta in crestere pentru munca de la distanta face posibila implementarea acestei practici la o scara mai larga si duce la extin-derea bazei de talente disponibile. Pentru angajati exista, de asemenea, un avantaj, ei pot avansa in cariera fara a-si schimba complet viata, deoarece nu ar trebui sa se mute in alta parte," a adaugat Kotsis. „Cu toate acestea, companiile pot intampina si provocari majore atunci cand ofera locuri de munca internationale la distanta, cum ar fi integrarea culturala,” a adaugat el.
La nivel global, perspectiva de a lucra de la distanta pentru un angajator strain este deosebit de mare in randul persoanelor din domenii precum digital si analitica, cu un procent de 71%, iar pentru oamenii din IT si tehnologie, procentul este de 67%. In randul persoanelor cu studii superioare, coeficientul de disponibilitate a fost la fel de mare: 62%.
“Atat numarul de job-uri cat si interesul pentru munca la distanta sunt intr-o crestere constanta de anul trecut, dupa startul pandemiei COVID-19, si ne asteptam sa continue pe aceasta linie ascendenta si acest an. Spre exemplu doar in luna februarie s-au inregistrat cu 24% mai multe anunturi pentru job-uri remote, inclusiv anagajatori straini, comparativ cu luna anterioara. Si candidatii continua sa aplice in numar mare la job-uri remote (work from home), cu 30% mai multe aplicari decat in luna ianuarie ” a spus Ana Visian, Market-ing Manager BestJobs.eu
In acest sens, Romania este in concordanta cu tendinta globala, dar cu procente mult mai mari: 86% pentru toate cele trei categorii, digital si analitica, IT si tehnologie si Media si Informatii, din datele gasite de BCG si BestJobs. Angajatii care au participat la sondajul din Romania au fost in numar de 2.570. 38% dintre persoanele intervievate detin o diploma de licenta, iar 28% o diploma de master.
BCG si BestJobs au identificat, de asemenea, parerea respondentilor despre Romania, ca un potential loc de munca de la distanta. Primele zece tari ai caror cetateni au listat Romania ca o alegere de top au fost: Cipru, Bulgaria, Italia, Letonia, Nigeria, Luxemburg, Regatul Unit, Maroc, Ungaria si Germania.
Canada a surclasat SUA ca destinatie de top pentru mutare in interes de serviciu
SUA si-a pierdut statutul de destinatie principala in care strainii ar dori cel mai mult sa se mute cu serviciul, Canada fiind acum considerata drept destinatia majoritar preferata. S-a ajuns la aceasta situatie deoarece pandemia a indreptat oamenii catre tarile care s-au des-curcat cel mai bine in lupta cu coronavirusul, arata datele BCG si The Network. Cu toate acestea, cand vine vorba despre munca internationala de la distanta, SUA schimba locul cu Canada si este din nou pe primul loc.
Aproape toate tarile care s-au situat in topul primelor zece au o incidenta relativ scazuta a cazurilor de COVID-19. Topul include Canada, Australia (acum numarul trei printre desti-natiile globale de munca) si Japonia (acum numarul sase). In plus, doua tari din regiunea Asia-Pacific care au primit laude pentru raspunsul sistemului de sanatate publica - Singa-pore si Noua Zeelanda - apar pe lista pentru prima data.
In Europa, ingrijorarile legate de raspunsul la coronavirus au contribuit la regresul in-teresului pentru multe destinatii care inainte erau populare. Germania si Franta au cazut fiecare cate doua locuri in clasament. Italia si Spania nu mai fac parte acum din lista primelor zece.
Londra isi mentine locul de top in clasament ca oras in care sa lucrezi
Atitudinea oamenilor fata de cele mai renumite orase ale lumii reflecta, de asemenea, raspunsul la coronavirus ale acestor tari. New York, Barcelona, Roma si Madrid sunt acum considerate mult mai putin atractive ca destinatii de lucru, fata de 2018. Tokyo si Singapore au crescut ca grad de atractivitate, la fel ca Dubai si Abu Dhabi, din Emiratele Arabe Unite, care au fost putin afectate.
Londra a ramas cel mai atragator oras in care cineva ar vrea sa lucreze, Amsterdamul ajungand pe pozitia a doua, dupa ce a crescut cu trei locuri in clasament. In acelasi timp, Seoul, Kuala Lumpur, Beijing, Copenhaga, Lisabona si Istanbul au ajuns pentru prima data in top 30.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter