RO EN
Coșul este gol

AFF: Somajul poate fi redus prin insertia pe piata muncii a persoanelor defavorizate

Ateliere Fara Frontiere (AFF) lanseaza un Ghid cu modele de bune practici privind insertia socio-profesionala prin activitati de economie sociala din Romania. Ghidul include scurte prezentari ale intreprinderilor sociale care fac parte din RISE - Reteaua Romana a Intreprinderilor Sociale de Insertie prin Activitate Economica (RISE), fondata de AFF si care numara in prezent 11 ONG-uri si companii sociale, demne de a fi considerate modele ce pot fi multiplicate pentru ameliorarea statisticilor ingrijoratoare privind angajatii vulnerabili din Romania.
Romania se confruntă cu probleme majore pe piața muncii. La nivelul anului 2019, rata de inactivitate era de peste 31% din totalul populației cu capacitate de munca. Unu din trei romani este expus riscului de sărăcie, categoriile cele mai expuse fiind șomerii, persoanele inactive, lucrătorii atipici, persoanele cu dizabilități - rata de ocupare a acestora fiind mult sub media UE.
Intreprinderile sociale isi propun sa schimbe aceste statistici sumbre luptand impotriva excluziunii, discriminării și șomajului prin inserția socio-profesională a persoanelor defavorizate. Solutia Ateliere Fara Frontiere este angajarea persoanelor defavorizate intr-un program de insertie socio-profesionala in care acestia isi dezvolta gradual abilitati de munca, dobandesc experienta si invata o meserie, urmand a fi sprijiniti in a se angaja pe piata conventionala.
In medie, persoanele defavorizate care sunt angajate in intreprinderile sociale de insertie cumuleaza o serie de probleme care stau in calea angajabilitatii lor pe piata conventionala - deprofesionalizare prin somaj de lunga durata, adictii, dizabilitati, analfabetism - abandon scolar, violenta domestica, probatiune, pedepse privative de libertate, lipsa unei locuinte, probleme de sanatate, persoane in intretinere.
In Romania, cadrul juridic de infiintare si functionare a intreprinderilor sociale si de insertie necesita imbunatatiri, sprijinul financiar pentru acestea din partea programelor active de ocupare fiind extrem de restrans. Pana in martie anul acesta existau numai 20 de intreprinderi sociale de inserție atestate, cu un număr total de doar 303 de angajați, din care 86 angajați aparțineau grupurilor vulnerabile.
Brosura poate fi consultata aici.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter