Piata locala de lacuri si vopsele arhitecturale, estimata potrivit producatorului Sarcom - Ramnicu Valcea la 130-140 milioane de euro anual, a scazut cu 5%-7% in 2014 fata de nivelul precedentelor 12 luni, insa exista premise ca din 2015 sectorul sa inceapa sa se stabilizeze. Potrivit lui Marinica Potop, directorul general al Sarcom, programul national de reabilitare termica se va derula, in continuare, in aproximativ aceleasi conditii ca si in 2014, urmand a fi utilizate vopsele si tencuieli de calitate slaba si sa se opteze pentru culori nepotrivite. "Este inadmisibila calitatea materialelor folosite si modul in care isi bat joc primariile de imaginea oraselor prin culorile acceptate. Mai mult, fara o gandire unitara a strazilor si cartierelor si fara a se tine cont de o parere avizata a specialistilor in arhitectura urbana, nu se poate realiza o lucrare buna. Va deveni vizibil, in cativa ani, cum ultimul strat (tencuiala) se va deteriora si lucrarile vor trebui refacute", a explicat Marinica Potop.
In ceea ce priveste importurile si exporturile de lacuri si vopsele, acestea s-au mentinut la nivelul din 2013, managerul Sarcom indicand faptul ca importurile din domeniu nu au o pondere semnificativa pe piata, din afara tarii fiind aduse numai vopsele speciale si alte produse de nisa. "In ceea ce priveste preturile, anul trecut nu am inregistrat fluctuatii semnificative ale costurilor cu materiile prime. De fapt, pe piata interna preturile nu s-au modificat substantial in ultimii doi ani si nici in 2015 nu vor creste. Este posibil, insa, ca acestea sa scada daca pretul petrolului isi continua trendul descrescator", a mai spus Marinica Potop.
In acest context, compania a incheiat anul 2014 cu o cifra de afaceri de 30 milioane de lei (circa 6,7 milioane de euro), pentru 2015 fiind estimata o crestere de 3%-4%. "In 2015 vom lansa cel putin cinci produse noi in completarea portofoliului, iar investitiile vor viza construirea unui spatiu de depozitare si cresterea performantei tehnologice", a precizat managerul Sarcom. Compania are sediul in Ramnicu Valcea si o unitate de productie la Mihaesti (judetul Valcea), livreaza pe piata locala produse sub marcile Sticky si Coral, iar din 2013 exporta lacuri si vopsele inclusiv in Bulgaria.