RO EN
Coșul este gol

ROMEPS: Scadere de 15% a vanzarilor cantitative de polistiren expandat

Piata interna de polistiren expandat (EPS) s-ar putea inscrie pe un trend ascendent in 2014, avand in vedere necesitatea adoptarii unor masuri concrete care sa vizeze eficienta energetica a cladirilor in conditiile in care peste 90% din imobilele din Romania nu sunt reabilitate termic. Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS), vanzarile cantitative de EPS au scazut cu 15% in 2013 fata de nivelul anului anterior, o parte a decalajului din primele sase luni ale anului fiind recuperat in trimestrul al treilea. Pentru a sprijini piata de profil, ROMEPS a realizat un studiu potrivit caruia, pentru o eficienta energetica optima atat in sezonul cald, cat si rece, grosimea minima a polistirenului pentru fatade (EPS 80) trebuie sa fie de 15 cm. Documentul va fi publicat in prima parte a anului viitor. "In pofida scaderii cantitative anuale a pietei de polistiren expandat, putem spune ca in domeniu s-a simtit un reviriment al materialelor de calitate. Astfel, fata de anii precedenti, avem o crestere de pana la 20% a consumului de EPS recomandat de standardele in vigoare pentru diverse aplicatii, inclusiv termoizolatii. Acest fapt demonstreaza ca se contureaza o tendinta in piata care merge spre folosirea corecta a materialelor", a declarat Marin Crutescu, directorul executiv al ROMEPS.
 
"Ghidul de utilizare a polistirenului" - instrument util pentru piata
ROMEPS va lansa in 2014 "Ghidul de utilizare a polistirenului", document amplu realizat in scopul de a contribui la reglementarea unor situatii neconforme prezente in industria constructiilor. Documentul tehnic realizat de specialistii ROMEPS va fi distribuit incepand de anul viitor catre firmele de constructii, arhitecti, producatori si, nu in ultimul rand, catre organele reprezentative ale statului. "Din calculele noastre, folosirea polistirenului de 15 cm, nu ar trebui sa creasca costurile termosistemului pe ansamblu cu mai mult de 5%, insa impactul asupra eficientei lucrarii de termoizolatie este urias. Mai mult, tara noastra trebuie sa produca pana la mijlocul anului viitor o serie de masuri concrete pe baza Protocolului 20/20/20 semnat cu Uniunea Europeana", a precizat Marin Crutescu.
Piata locala a polistirenului expandat a fost evaluata, in 2012, la circa 100 milioane de euro si la o cantitate de 3,5 milioane de metri cubi. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter