RO EN
Coșul este gol

ROMEPS: Program pentru controlul calitatii polistirenului expandat

Principalul obiectiv pe termen mediu al Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS) este reprezentat de impunerea unor noi standarde de calitate pe piata specifica. In acest sens, organizatia a lansat, recent, un program de control al calitatii placilor din polistiren expandat (EPS) care se comercializeaza la nivel national. Intitulat "Quality Control", acesta va deveni principalul instrument optional de reglementare a pietei de EPS pentru constructii. "Din informatiile noastre, pe plan national se livreaza produse care nu indeplinesc parametrii tehnici inscriptionati pe eticheta. Prin intermediul acestui proiect vom monitoriza cu atentie situatia specifica, urmand sa colaboram, pentru testarea EPS de pe piata, cu un institut indepedent, care va analiza produsele periodic", a declarat Tiberiu Andrioaiei, secretar general al ROMEPS. Ambalajele producatorilor care vor primi avizul de conformitate vor include un marcaj cu inscrisul "Calitate Certificata ROMEPS". Printre motivele invocate de asociatie pentru lansarea programului, se afla: protectia consumatorului, promovarea tehnologiei (care genereaza calitate), precum si reglementarea pietei, folosind standarde si norme certe. In Romania exista un potential mare de expansiune a pietei de EPS, deoarece, in prezent, suprafata totala din cladirile care trebuie reabilitate, in urma unor investitii estimate de peste 7 miliarde euro, se situeaza la 250 milioane mp. "Astfel, daca s-ar lucra la capacitate maxima, ar fi nevoie de 20 de ani pentru finalizarea proiectului", a precizat Tiberiu Andrioaiei. De asemenea, ROMEPS va lansa, in paralel, un ghid de utilizare/montare a EPS, care va reprezenta un reper pentru piata, cuprinzand referinte generale pentru folosirea polistirenului expandat. Documentul oficial se afla, actualmente, spre aprobare, la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
Va fi reglementata o piata de 100 milioane de euro
Din punct de vedere al consumului de polistiren expandat, sectorul de profil din Romania se situeaza sub media europeana de 3,5 kg EPS/locuitor, in tara noastra cererea medie anuala fiind de 2,5 kg/persoana. La nivel national, exista intre 40 si 50 de producatori de EPS, avand capacitati totale de 6 milioane mc/an. In ultimii doi ani, acestia au lucrat, insa, la jumatate din capacitate. Anul trecut, nivelul valoric al pietei de polistiren expandat pentru constructii s-a situat la 100 milioane de euro, corespunzatoare unei valori de 3 milioane mc. In opinia principalilor furnizori specializati, valoarea pietei specifice se afla in crestere. Asociatia Producatorilor de Polistiren din Romania s-a infiintat in anul 2004, din 2011 activand sub denumirea ROMEPS. Misiunea acesteia este de a promova pe plan national un standard unitar de calitate pentru producatorii si importatorii de EPS. Organizatia are, in prezent, cinci membri (companiile Arcon, Austrotherm, Isopor, Hirsch si Swisspor), principalul sau obiectiv fiind acela ca, pana la finele anului viitor, sa-si dubleze numarul de membri. In momentul de fata, potrivit secretarului general al ROMEPS, companiile membre ale asociatiei realizeaza aproximativ 50% din productia interna de EPS. Informatii suplimentare, la www.romeps.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter