RO EN
Coșul este gol

ROMEPS: Piata de polistiren expandat se apropie de 100 milioane de euro

Piata locala de polistiren expandat (EPS) s-a stabilizat in primele sase luni din 2018 la nivelul din aceeasi perioada a anului trecut din punct de vedere cantitativ, dupa un prim trimestru sub nivelul din 2017. Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS), volumul de piata estimat pentru polistirenul destinat constructiilor este apreciat la 3,8 milioane de metri cubi, cu o valoare estimata la circa 98 milioane de euro. In prezent, in Romania sunt activi circa 15 producatori de EPS, ce detin o capacitate totala de peste 7 milioane mc de materiale. Asociatia ROMEPS include cinci companii afiliate (Austrotherm, EPS Thermopor, Firos SA, Hirsch Porozell si Mindo SA) si un reprezentat Plastics Europe.
Interviu cu Serban Cazanisteanu (39 de ani), presedintele ROMEPS si directorul general al companiei Mindo SA. Managerul are o experienta de peste 10 ani pe piata sistemelor pentru izolatii si materialelor de constructii. 
 
- Cum a evoluat cererea de EPS in acest an?
- Se pare ca si in anul 2018 sectorul rezidential a fost cel care a sustinut domeniul nostru de activitate. Framantarile politice din acest an, din nefericire, au incetinit vizibil evolutia lucrarilor de reabilitare termica a locuintelor. Probabil ca volumul pe care acestea l-au reprezentat nu sunt mai mult de 25%-30% din totalul pietei. Preturile oficiale de reabilitare, prin programul MDRAP, pentru un apartament standard cu doua camere si suprafata utila de 50 mp, situat intr-un bloc P+4E, se ridica la circa 1.800 - 3.000 de euro. Alocatiile anuale ale guvernului pentru acest program sunt de aproximativ 90 milioane de euro, ceea ce inseamna 50.000 de apartamente/ an. In acest ritm, cele peste 3 milioane de apartamente din tara se vor termoizola in circa 60 ani. Potentialul este urias, insa ramane sa vedem care este disponibilitatea autoritatilor pentru utilizarea cat mai ampla a programului.
 
- Care sunt principalele probleme si riscuri cu care se confrunta producatorii de polistiren?
- Situatiile care pun in dificultate producatorii de polistiren sunt variatiile repetate si cu diferente mari ale pretului materiilor prime, deziformarile legate de proprietatile polistirenului care sunt raspandite in mediul informational, fara o documentare prealabila a celor care fac acest lucru cu sau fara stiinta, si, nu in ultimul rand, lipsa si sustinerea programelor de investitii ale statului conform necesarului de reabilitare a fondului locativ din Romania.
 
- In ce activitati este implicata asociatia in prezent?
- Programul "Quality Control" initiat de ROMEPS in 2015 continua si in acest an. Inca de la inceput, scopul asumat al acestui proiect a fost de a promova si de a implementa pe piata produse de calitate superioara, care sa creasca eficienta lucrarilor de termoizolatii si durabilitatea acestora. Prin acest proiect, ne dorim sa asiguram mentinerea unui standard inalt si adecvat de calitate a materialelor termoizolante folosite in constructii, dar si respectarea exacta a standardelor si legislatiei in vigoare. Din luna august 2018, am decis sa intensificam verificarea de loturi diferite de EPS pus in vanzare sau livrat pe santiere de furnizori, indiferent daca sunt membri ROMEPS sau nu. Daca rezulatele testelor nu sunt conforme cu mentiunile de pe etichete, producatorii vor fi atentionati, iar autoritatile locale vor fi sesizate. Un alt proiect pe care il avem in derulare este denumit "Orasul tau in centrul atentiei". Evenimentele se desfasoara sub forma unor conferinte, in orasele importante din tara, si au ca scop dialogul constructiv cu mediul privat: arhitecti, proiectanti, specialisti pe fonduri europene si executanti ai lucrarilor de reabilitare termica. Ideea acestor intalniri a venit din nevoia de a armoniza solutiile tehnice recomandate pentru lucrarile de termoizolare cu produsele existente pe piata, aflate intr-o continua evolutie si schimbare. Ne dorim sa discutam in cadrul acestor intalniri despre particularitati, solutii unice pentru fiecare cladire, despre cat de important este sa avem lucrari sustenabile (atat din punct de vedere social, economic, cat si al mediului), dar care sa raspunda si nevoilor estetice si de design arhitectural.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter