Grupul Knauf, din care fac parte companiile Knauf Insulation Romania si Knauf Gips, va investi 200 de milioane de euro in constructia a doua unitati de productie, pentru vata minerala, respectiv placi din gips-carton si profile metalice, in judetele Mures si Cluj. Cele doua proiecte vor genera, impreuna, peste 200 de locuri de munca.
"Acest angajament demonstreaza increderea noastra in Romania si colegii nostri de aici. Prin aceasta investitie de peste 200 milioane de euro, sprijinim concret initiativa de economisire a energiei. In plus, noile unitati de productie sprijina ambitiile de crestere ale grupului Knauf si transmit un mesaj important clientilor nostri din Romania si din Europa Centrala si de Est. Intr-un moment in care eficienta energetica este mai importanta ca niciodata in lumina situatiei internationale, aceasta dezvoltare arata ca ne pasa de clientii nostri si ca le aducem solutiile de inalta calitate mai aproape ca niciodata", a declarat Alexander Knauf, Partener General al grupului Knauf.
Peste 135 milioane euro intr-o noua fabrica de materiale izolatoare, la Tarnaveni
Investitia in noua fabrica Knauf Insulation are o valoare de 135 milioane de euro, urmand a fi construita la Tarnaveni, langa cea preluata de la Gecsat la inceputul anului. In prima etapa, s-au investit 4 milioane de euro in modernizarea si retehnologizarea fabricii existente, pentru a creste productia de vata minerala de la 10.000 de tone pe an, la peste 75.000 de tone.
Noua fabrica urmeaza sa fie finalizata in 2024 si va fi, potrivit datelor companiei, cea mai moderna unitate de productie a vatei minerale Knauf Insulation din Europa Centrala si de Est, va crea aproximativ 120 de noi locuri de munca si va avea o capacitate anuala de peste 75.000 de tone de vata minerala, ce va fi livrata intern, dar si la export.
"Speram ca in luna noiembrie sa obtinem autorizatia de construire si sa incepem lucrarile, in paralel cu productia pe care nu o vom opri, si pe care nu am oprit-o de cand am achizitionat fabrica", a declarat Adrian Garofeanu, General Manager Knauf Insulation Romania si Bulgaria.
Knauf Insulation a incheiat anul 2021 cu o cifra de afaceri de 19 milioane de euro, iar pentru anul in curs conducerea companiei estimeaza o usoara crestere. Noua fabrica ar urma sa genereze o cifra de afaceri suplimentara de 50-60 milioane de euro pe an, potrivit estimarilor.
Conform datelor prezentate de Knauf Insulation, citand un studiu de piata independent, piata sistemelor de izolatii din Romania a ajuns la circa 360 de milioane de euro in 2021, din care segmentul de vata minerala reprezinta circa 30%. Pe termen mediu si lung, este luata in calcul o evolutie anuala de 5%-6% pe piata termoizolatiilor.
Investitie de 76 milioane euro la Huedin, pentru productia de gips-carton si profile metalice
La Huedin, Knauf Gips va construi o fabrica de gips-carton si profile metalice, in urma unei investitii de 76 milioane de euro. Lucrarile sunt programate sa inceapa cel mai tarziu in vara anului 2023, urmand ca productia sa inceapa in a doua jumatate din 2024. Fabrica din Huedin este proiectata pentru a raspunde celor mai exigente norme in ceea ce priveste eficienta energetica si impactul asupra mediului, fiind dotata cu cea mai inovatoare tehnologie din domeniul cuptoarelor si uscatoarelor, conform datelor Knauf Gips. Numarul total de locuri de munca nou create va ajunge la 100.
Fabrica va prelucra materie prima de la carierele de gips din Leghia, va avea o capacitate anuala de 30 milioane de metri patrati pe an si va produce intreaga gama de placi din gips-carton, de la cele standard, pana la cele speciale pentru protectie la foc, rezistenta la umiditate si cu performante de izolare fonica superioara.
De asemenea, noua fabrica Knauf Gips va avea in dotare o linie de productie a profilelor metalice, cu o capacitate anuala de peste 15 milioane de metri liniari.
Aproximativ 50% din productie va fi livrata pe piata interna, iar jumatate va ajunge la export, catre tarile din regiune: Ungaria, Serbia si Republica Moldova. Unitatea va acoperi cererea din nordul tarii, pentru zona de sud urmand a fi continuate importurile din Bulgaria.
"Consumul anual de placa din gips-carton in Romania este de circa 3 mp/ locuitor, iar pe pietele mai mature din Europa depaseste chiar si 6 mp/ locuitor. Insa unul din principalele motive ale investitiei locale este increderea in echipele locale si in parteneriatele create, care pot duce afacerea locala la un nivel superior", a declarat Mihai Marinescu, directorul comercial al Knauf Gips.
In 2021, Knauf Gips a inregistrat o cifra de afaceri de 200 de milioane de lei, in crestere cu 20% fata de nivelul din 2020. "Vom avea crestere usoara si in anul 2022 care vine, insa, din majorarile de preturi pe care a trebuit sa le implementam pe piata in contextul cresterii preturilor de productie. Din pacate, volumele sunt sub o usoara presiune. Dupa un trimestru intai extraordinar de bun, socul conflictului din Ucraina s-a resimtit si pe piata din Romania si, in acest moment, exista tensiuni in raportul de cerere si oferta, care vor continua, si estimam ca la finalul conflictului va fi o supra-cerere, care va genera noi cresteri de preturi. Aceasta se va adauga cresterii din Romania, piata care pe termen lung se poate dubla", precizeaza Mihai Marinescu.
Potrivit estimarilor Knauf Gips, piata locala de sisteme usoare din gips-carton ajunge la circa 250 de milioane de euro anual, in timp ce piata de tencuieli si gleturi pe baza de ipsos este evaluata la circa 60 de milioane de euro.