RO EN
Coșul este gol

KAI: Taxe cu pana la 70% mai mari pentru importatorii de placi ceramice din China

Masurile antidumping adoptate de Uniunea Europeana pentru importul de placi ceramice din China vor impulsiona investitiile in productie la nivel european, sunt de parere managerii furnizorului de gresie si faianta Kai Group. Potrivit acestora, aproximativ un sfert din vanzarile de placi ceramice din Romania implica produse importate din China la preturi mai mici cu pana la 50% fata de cele practicate de producatorii din UE. Astfel, incepand din data de 17 marie a.c. la nivel comunitar s-a decis aplicarea unor taxe provizorii pentru importurile de gresie si faianta din China, deoarece aceste produse au afectat considerabil industria europeana de profil, reducand ponderea investitiilor in sector. Oferta de placi ceramice la pret de dumping a producatorilor chinezi, corelata cu cresterea cererii pentru produsele ieftine, cauzata de criza economica, au dus la scaderea calitatii modelelor existente pe piata si a marjelor companiilor producatoare. Sanctiunile adoptate sunt provizorii si cuprind taxe de 73% pentru societatile care nu au cooperat in timpul anchetei si de 35% pentru cele cooperante. Acestea repezinta cuantumul de majorare a taxelor vamale pentru produsele importate pe pietele europene ale firmei respective. Anul trecut, valoarea totala a importurilor de placi ceramice din China in UE a insumat aproximativ 275 milioane de euro. In aceste conditii, in periada 2007-2010 producatorii europeni si-au majorat stocurile si au amanat investitii importante, neavand siguranta amortizarii acestora in contextul existentei pe piata a unor produse cu preturi situate chiar sub costul de productie. "Masura luata de UE permite amortizarea mai rapida a investitiilor realizate de companiile din acest sector si, implicit, cresterea calitatii produselor livrate si a diversitatii acestora. In ultimii ani a existat o presiune constanta asupra producatorilor europeni din partea importurilor din China. Kai a investit, in ultimii 10 ani, peste 45 milioane de euro in retehnologizare si in cresterea capacitatilor de fabricatie. Cele mai recente fonduri, insumand peste 6 milioane de euro, au fost alocate pentru inaugurarea unei noi linii de productie, care este in curs de finalizare si are ca scop cresterea capacitatii de fabricatie cu peste 2,5 milioane de mp. Pe aceasta linie se vor putea realiza gresii portelanate tehnice de dimensiuni mari tip 60x60 cm", a declarat Catalin Rotaru, country manager al Kai Group Romania.
Conform informatiilor furnizate de grupul Kai, anul trecut China a reprezentat cel mai important furnizor de placi ceramice in Romania, cu intrari de peste 5 milioane de mp. China detine, astfel, o pondere de peste 22% din totalul importurilor, evaluate la peste 23 milioane de patrati.
La nivelul Uniunii Europene, in 2010 volumul total al importurilor din China a fost de peste 66 milioane mp, la un pret mediu de achizitie de aproximativ 4,5 euro /mp, in timp ce produsele din tarile membre UE sunt comercializate la un pret mediu de 8,8 euro /mp.
***
Kai Group este unul dintre cei mai importanti producatori de placi ceramice din Europa de Est, avand centre de productie in Bulgaria (situate la o distanta de 140 km de Bucuresti). Compania are o capacitate de productie de 18 milioane mp, peste jumatate din productie fiind destinata exportului in 19 tari europene. Compania este detinuta, in proportie de 70%, de fondul de investitii Advent International. Informatii suplimentare, la www.kai.bg

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter