Marcel Barbut, proprietarul companiei producatoare de materiale de constructii Adeplast SA - Oradea, continua actiunile prin care acuza lipsa unei practici judiciare unitare la nivel national, durata prea mare a procedurilor penale care implica mediul economic /de afaceri si disfunctionalitatile institutiei ce reglementeaza raspunderea magistratilor. Astfel, managerul a adresat, la inceputul lunii martie a.c., o scrisoare deschisa catre presedintie, guvern si diverse instante judecatoresti sau reprezentante ale acestora, prin care a solicitat schimbarea atitudinii magistratilor fata de contribuabili si chiar revizuirea unor acte normative. Raspunsul formulat de Ministerul Justitiei confirma, punctual, afirmatiile expeditorului, institutia informand, totodata, Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii, organismul cu atributii legale in verificarea comportamentului profesional al magistratilor din Romania, care are competenta in solutionare. De asemenea, Marcel Barbut finanteaza un portal online unde pot fi denuntate acte de coruptie, respectiv www.condamnacoruptia.ro. Contributia totala a companiei Adeplast SA la bugetul de stat in perioada 2006 - 2010 a insumat 49 milioane de lei. In continuare sunt redate cateva aspecte descrise in scrisoarea respectiva:
Marcel Barbut, proprietarul Adeplast SA: "In conditia in care legea este aceeasi, sub jurisdictia aceleiasi Curti de Apel (din Oradea) cererile prin care solicitam ca debitorii nostri sa fie obligati la plata datoriilor - in baza unor facturi emise dupa semnarea unor contracte identice - sunt uneori admise, uneori respinse (...). Magistratii bihoreni judeca diferit cererile de suspendare a executarii silite, iar in doua dintre aceste cazuri (unul in care suntem creditor, altul - debitor), deciziile au fost impotriva firmei pe care o conduc (...). Plangerile penale inregistrate la Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea pot sa «intre spre solutionare» dupa aproximativ un an (...). Consider ca efectuarea unui control de fond la aceasta institutie ar scoate la iveala, in mod cert, motivele pentru care dosarele respective sunt tergiversate. De asemenea, consider ca este absolut necesara modificarea Legii privind Organizarea Judecatoreasca (procurorii si judecatorii trebuie sa raspunda financiar pentru deciziile incorecte luate impotriva persoanelor fizice si juridice, macar prin incheierea unor asigurari de malpraxis). In final, se impune sa nu mai fie numiti in functii magistratii care au abateri grave de la litera legii si sa fie luate masuri impotriva celor care cumpara marfa pentru care garanteaza cu instrumente de plata fara acoperire, o revand fara acte, scot banii din firma si, astfel, nu prejudiciaza numai partenerii de afaceri, ci si bugetul statului, prin neplata de taxe si impozite. In 2010, la nivel national, au fost refuzate la plata CEC-uri, cambii si bilete la ordin in valoare totala de aproximativ 10 miliarde lei. In concluzie, consider ca ar trebui modificate urmatoarele acte normative, cum ar fi legea insolventei, a CEC-ului si a Biletului la Ordin (condamnarea penala a celor care utilizeaza instrumente de plata fara acoperire), precum si promovarea unei noi legi a platilor si infiintarea «inchisorii datornicilor», pentru ca persoanele ce nu au posibilitatea de a-si achita datoriile sa presteze munca in folosul comunitatii".
Textul scrisorii deschise expediate de Marcel Barbut si raspunsul Ministerului Justitiei pot fi consultate integral aici!