Piata locala de polistiren expandat, evaluata de specialisti la peste 100 milioane de euro anual, va continua sa se dezvolte in 2017, avand in vedere cresterea estimata din sectorul constructiilor, dar si necesitatea intensificarii programului national de reabilitare termica, potrivit Deliei Filip, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat (ROMEPS). "Cred ca suntem pe un teren propice dezvoltarii acestei industrii care, gratie versatilitatii materialului pe care il promoveaza, reuseste sa identifice solutii tot mai eficiente atat pentru constructii, cat si pentru termoizolare. Asteptam o crestere a pietei, care este fireasca, avand in vedere trendul pozitiv din domeniul constructiilor. Cuvantul-cheie este inovatia, iar pentru noi este foarte important sa realizam un maximum de eficienta pentru si, totodata, cu un minim consum energetic, motiv pentru care specialistii industriei continua sa exploateze tot mai mult avantajele singurului material cu 98% aer - polistirenul expandat", a explicat Delia Filip.
Referitor la implementarea programului de reabilitare termica in anul 2017, reprezentantul ROMEPS a precizat: "Avem increderea ca specialistii de la nivelul autoritatilor centrale inteleg urgenta pe care o presupun masurile de eficientizare termica, dar si nevoia de a asigura sustenabilitatea solutiilor recomandate. In 2016 au existat cateva proiecte, care s-au vrut aditionale programului de reabilitare termica, insa toate au starnit critici din partea reprezentantilor producatorilor de materiale de constructii sau ai altor industrii conexe. Din nefericire, ne confruntam, in continuare, cu o lipsa de transparenta in dezbaterile unor acte importante, insa credem ca se fac pasi pentru solutionarea acestor probleme. Factorii care pot influenta programul national de reabilitare termica sunt, la randul lor, rezultatul unor politici ministeriale, iar mai apoi a bunei relatii dintre autoritatile locale si beneficiari, in cazul de fata, asociatiile de proprietari".
Conform estimarilor Deliei Filip, piata constructiilor se va inscrie pe un trend de crestere in 2017, insa evolutii semnificative vor fi inregistrate abia dupa doi-trei ani. "Daca am corela evolutia pietei constructiilor cu dinamica zonei investitiilor, am putea sa afirmam ca, probabil, vom asista la o evolutie optima, fara sa atingem, insa, cresteri semnificative in 2017, ci mai degraba in urmatorii 2-3 ani. Afirmatia se bazeaza, in principal, pe politicile in vigoare, atat la nivel european, cat si national, care presupun norme de calitate si mediu tot mai exigente. Atentia sporita acordata principiului de eficientizare implica atat lucrari de imbunatatire a cladirilor existente, cat si construirea altora din principii de eficienta financiara", a mai estimat directorul executiv al ROMEPS.
***
Asociatia ROMEPS a fost infiintata in anul 2004, din 2011 activand sub aceasta denumire. Organizatia isi propune sa promoveze pe piata din Romania un standard de calitate pentru producatorii de polistiren si sa vegheze la respectarea reglementarilor. ROMEPS are, in prezent, 13 membri: Arcon, Austrotherm, Congips, EPS Thermopor, Euroconf Impex, Firos, Hirsh Porozell, Isopor, Masterplast, Mecatronics, Mindo, Onebrand si Swisspor.