Compania Azur SA - Timisoara, specializata in productia de lacuri si vopsele, a inregistrat, in 2010, o cifra de afaceri de 90,6 milioane de lei, in crestere cu 36,2% fata de nivelul de 66,5 milioane de lei consemnat in cele 12 luni anterioare. Exporturile au avut o pondere de 69% in vanzari, in afara granitelor fiind livrate, anul trecut, produse in valoare de 65 milioane de lei. Potrivit celui mai recent raport financiar al firmei, activitatea din domeniul constructiilor se va mentine si in perioada urmatoare la un nivel minim, lipsa investitiilor afectand grav proiectele incepute si nefinalizate. In acest context, Azur s-a orientat catre obiectivele de mici dimensiuni, incercand sa evite riscul blocajelor financiare sau al pierderilor ca urmare a insolvabilitatii intermediarilor din sectorul imobiliar. "In acest an, avem in vedere lansarea unui sistem de acoperire a suprafetelor metalice cu uscare rapida, respectiv in maximum doua ore fata de intervalul de 24 de ore cat asigura vopselele disponibile in prezent pe piata. De asemenea, vizam extinderea operatiunilor de export in Ungaria, unde vor fi lansate produse marca Evrika. Pana in 2014, vom realiza trecerea de la fabricarea de produse preponderent pe baza de solventi, la cele ecologice. In acest context, investitiile tehnologice sunt directionate catre realizarea de instalatii de fabricatie si ambalare a vopselelor pe baza de apa. In cadrul investitiilor de mediu, punem accent pe limitarea emisiilor de compusi organici volatili, reducerea consumului de solventi in vopsele, imbunatatirea calitatii apei uzate, gestionarea corespunzatoare si reducerea cantitatilor de deseuri rezultate din procese etc.", se arata in raportul financiar anual al companiei.
Crestere anuala de 3%-4% pe piata interna de vopsele
In ansamblu, pe termen lung, repezentantii Azur estimeaza o redresare treptata de 3%-4% pe an a pietei interne de lacuri si vopsele, sectorul urmand a-si reveni treptat dupa reducerile de pana la 35% consemnate in ultimii doi ani. Diminuarea cu 25% a salariilor din sectorul public a generat o scadere a vanzarilor de lacuri si vopsele pe termen mediu si lung, efectele acestor masuri urmand a fi resimtite inclusiv in anul 2012. Totodata, majorarea TVA la 24% (pe fondul cresterii inflatiei cu 7% in 2010) a dus la accentuarea scaderii cererii pe piata de retail. Blocajele financiare au afectat foarte multe companii din domeniu, multe dintre acestea intrand in insolventa. Din acest punct de vedere, in pofida contractiei din 2009-2010, s-au creat oportunitati ca urmare a disparitiei unor companii locale. In prezent, Azur SA detine o cota de 5%-6% pe piata specifica, printre principalii competitori aflandu-se: Policolor, Fabryo, Düfa, Deutek, Köber, Sarcom, Henkel etc.
Peste 90% din materiile prime utilizate sunt importate
Azur SA achizitioneaza materii prime in valoare de aproximativ 25 milioane de euro pe an, stocurile fiind dimensionate conform bugetului planificat si previziunilor in ceea ce priveste vanzarile. Materiile prime sunt stocate in opt depozite special amenajate, fiecare deservind cate o sectie de productie. Acestea sunt importate in proportie de 90%, numai 10% din aprovizionare fiind realizata de la parteneri din tara. Orientarea catre furnizorii externi a fost determinata de inchiderea sau restrangerea activitatii capacitatilor de productie din Romania (cel mai recent exemplu fiind al rafinariei Arpechim), precum si de preturile mai mici obtinute din import si calitatii superioare a materialelor respective. Printre furnizorii societatii se afla Mol Ungaria, Dow Chemicals, Orgachim Bulgaria, BASF Germania, Perstorp Suedia, Oltchim Ramnicu Valcea etc. Din punct de vedere al preturilor, materiile prime s-au scumpit, in ansamblu, cu 30% in 2010 fata de nivelurile din 2009. La finele anului trecut, in cadrul Azur SA erau angajate 258 de persoane. Informatii suplimentare, la www.azur.ro