Piata sistemelor de izolatii din Romania, termo si hidro, depaseste pragul anual de 300 de milioane de euro, potentialul de dezvoltare din domeniu fiind foarte mare, avand in vedere planurile ambitioase de renovare a cladirilor, ce vor asigura cererea de profil cel putin pana in anul 2050. Potrivit datelor Neomar Consulting, la finalul anului 2019, valoarea totala a pietei locale de termoizolatii se apropia de 250 de milioane de euro (-3%), polistirenul ramanand in topul livrarilor, in special datorita utilizarii la scara larga a acestuia in sectorul de constructii. Vata minerala (bazaltica si de sticla) se situeaza pe locul al doilea ca volum al livrarilor nationale, aceste produse fiind utilizate cu precadere pentru termoizolarea cladirilor de birouri, a celor comerciale si industriale. In ultima perioada, datorita cresterii preocuparilor pentru protectia la incendiu, produsele din vata minerala bazaltica au inceput sa fie incluse, timid, in lucrarile de reabilitare termica a blocurilor de locuinte.
Potentialul de crestere a pietei locale de termoizolatii ramane, in continuare, foarte mare. Potrivit producatorilor, in Europa capacitatile de productie a vatei bazaltice sunt limitate si marii competitori vor incerca sa castige mai mult din produsele cu valoare adaugata mare. In prezent, cea mai importanta piata pentru vata bazaltica si polistiren extrudat (XPS) o reprezinta constructiile nerezidentiale, iar pentru vata de sticla si polistiren expandat (EPS) - cladirile rezidentiale. In viitor insa, principala cerere va proveni din sectorul reabilitarii termice a locuintelor.
Avand in vedere directivele pentru constructiile eficiente energetic (obligativitatea construirii de cladiri nZEB din 2021) si atentia tot mai mare pe care dezvoltatorii, constructorii si beneficiarii o acorda crearii unor spatii sigure, confortabile si durabile cu ajutorul produselor si solutiilor inovatoare care contribuie la obtinerea diferitelor cerinte constructive (confort termic, acustic, eficienta energetica, rezistenta la foc, durabilitate etc.), perspectivele sunt optimiste la nivelul intregii piete a termoizolatiilor.
Piata materialelor pentru hidroizolatii, estimata la peste 50 de milioane de euro in 2019 este inca in formare, intrucat beneficiarii au inceput sa acorde o importanta mai mare acestora abia in ultimii ani. Pentru 2020, operatorii din domeniu estimeaza o stabilizare a pietei, dar nu exclud chiar o crestere de 5%, avand in vedere evolutia pozitiva a investitiilor in infrastructura.
Pentru informatii suplimentare, click aici!