Consumul global de polistiren expandat (EPS) s-a situat, anul trecut, la 6,7 milioane de tone, in crestere fata de nivelul din 2015. Prognozele specialistilor din domeniu indica faptul ca, in pofida discutiilor conjuncturale generate in sectorul de constructii de rezistenta la foc a materialului, consumul de EPS va continua sa se majoreze, anual, cel putin pana in 2024. "Tragedii precum incendiul care a distrus turnul Grenfell din Londra au directionat atentia publica catre sistemele de anvelopare a cladirilor. Discutiile referitoare la siguranta fatadelor cladirilor si la materialele de izolare reprezinta reale provocari mai ales pentru producatorii de polistiren expandat, material folosit cu precadere in sectorul constructiilor, la izolarea termica si fonica a cladirilor. Totusi, consumul de EPS va continua sa creasca pe termen scurt si mediu", se arata intr-o analiza asupra evolutiei pietei globale de polistiren expandat, realizata de compania specializata Ceresana.
In prezent, sectorul de constructii este responsabil pentru 59% din consumul anual de EPS, diferenta provenind din sectoarele de ambalaje si din numeroase alte domenii. "In ultimii ani, piata de polistiren expandat a beneficiat de finantari importante datorate eforturilor nationale de investitii generate de protectia climatica si de masurile de crestere a eficientei energetice, in special in Europa. In toata lumea, produse pe baza de EPS se folosesc in constructia cladirilor rezidentiale noi, dar si pentru reabilitarea celor mai vechi. In afara problematicii legate de siguranta la foc a sistemelor izolatoare cu polistiren, alte probleme care se ridica in jurul utilizarii polistirenului indica folosirea unor aditivi posibil nesanatosi pentru oameni, precum si capacitatea de reutilizare in conditii de siguranta a produselor, dupa reciclare", se mai arata in analiza Ceresana.
Principalele materiale izolatoare care intra in competitie cu polistirenul sunt vata minerala bazaltica si de sticla, precum si alte sisteme neconventionale, realizate cu resurse regenerabile.
Din punct de vedere regional, aproximativ 56% din consumul de EPS din 2016 a fost generat de regiunea Asia-Pacific, estimarile Ceresana indicand o posibila crestere a consumului din zona cu 5 milioane de tone pana in 2024. Ritmul de dezvoltare a sectorului de constructii din China a incetinit considerabil, insa cererea provenita din sectorul de ambalaje progreseaza constant. O evolutie importanta a consumului de EPS pentru ambalaje va fi inregistrata pe termen scurt si mediu, cu precadere in tarile emergente.
In Romania, vanzarile anuale de polistiren expandat ajung la 140-150 milioane de euro, circa 90% din productia totala utilizandu-se in domeniul constructiilor.