Jafar Armaturi - Bacau, parte a producatorului polonez de robinete din fonta, hidranti si alte armaturi industriale Jafar SA, a inregistrat o crestere de 6,5% a cifrei de afaceri din 2015, pana la 7,72 milioane de lei, fata de nivelul de 7,25 milioane de lei realizat in 2014. "In 2016 se implinesc 10 ani de cand a fost infiintata filiala Jafar Armaturi, ca reprezentanta in Romania a producatorului polonez Fabryka Armatur Jafar SA, evolutia cifrei de afaceri in aceasta perioada fiind extrem de satisfacatoare. Insa, in acest an ne asteptam la o stagnare a trendului ascendent sau chiar la un usor regres, avand in vedere previziunile actuale pentru piata de tubulatura si fitinguri industriale", a declarat Gabriel Pascale, directorul general al Jafar Armaturi.
In acest context, conducerea companiei si-a propus consolidarea pozitiei pe pietele unde activeaza cu filiale sau reprezentante (Polonia, Romania, Ungaria si Slovacia), precum si continuarea dezvoltarii gamei de produse, pentru a raspunde cat mai bine la solicitarile clientilor. "In Romania, in acest an ne indreptam atentia catre introducerea in portofoliul nostru a unor produse complementare, in incercarea de a oferi solutii cat mai complete partenerilor nostri de afaceri", a explicat managerul companiei.
Conform datelor Jafar Armaturi, in topul vanzarilor din 2015 s-au aflat sistemele utilizate la constructia statiilor de epurare si a celor de tratare a apei potabile, cum sunt robinetele actionate electric si integrate in sistemul centralizat SCADA. "In ultimele 12 luni am observat ca se pune tot mai mult accent pe calitate si mai putin pe pret. Pretul ramane, desigur, un factor foarte important in luarea deciziei de cumparare, dar cei implicati in acest domeniu au inceput sa se specializeze tot mai mult, context in care calitatea si concordanta cu exigentele tehnice impuse au inceput sa aiba un rol tot mai important. Concurenta din domeniu este, deja, foarte mare si se afla, de asemenea, pe un trend ascendent. Producatorii din Romania incearca sa tina pasul din punct de vedere al tehnologiilor cu marii competitori din Europa, ceea ce duce la o continua crestere a calitatii produselor existente pe aceasta piata. Totodata, sectorul de profil din tara noastra devine tot mai atractiv pentru producatorii din Europa, care acorda o atentie sporita activitatii locale", a mai spus Gabriel Pascale.
Estimari pozitive privind dezvoltarea pietei de tubulatura, pana in 2020
Avand in vedere volumul previzionat de lucrari in domeniul extinderii si modernizarii retelelor de apa si canalizare, in special datorita obiectivelor asumate de Romania la aderarea la Uniunea Europeana, managerul Jafar Armaturi este de parere ca acest sector nu s-a ridicat, inca, la nivelul asteptat de multe companii. "Totusi, noi am observat un trend ascendent pe piata de profil, tendinta inregistrata de toti marii competitori din domeniu", a indicat Gabriel Pascale.
In ansamblu, piata locala de tubulatura si fitinguri industriale va creste exponential in urmatorii cinci ani, insa dinamica acesteia va lua amploare abia din 2017, avand in vedere finalizarea proiectelor finantate in perioada 2007-2013, dar si stadiul incipient in care se afla lucrarile finantate prin programul structural derulat intre 2014 si 2020.
"Estimez ca piata locala de tubulatura si tevi pentru retelele de alimentare cu apa si canalizare s-a situat, anul trecut, in jurul valorii de 250 - 300 milioane de euro, in conditiile in care au fost finalizate foarte multe proiecte finantate din fonduri europene, cu un anumit termen-limita sau pentru care s-a obtinut o aprobare de prelungire a perioadei de executie. Pentru 2016, o previziune optimista ar fi o stabilizare a pietei la nivelul anului anterior. Totusi, stadiul incipient in care se afla proiectele finantate prin programul structural 2014-2020 indica un posibil regres al pietei din Romania, tendinta ce s-ar putea mentine pana in prima jumatate a lui 2017", estimeaza Gabriel Pascale.
In ansamblu, managerul considera ca piata se va dezvolta continuu in urmatorii ani, avand in vedere procentul mai mic de 50% al locuintelor racordate la retelele de canalizare. "In conditii normale, in urmatorii ani ar trebui sa observam o crestere a cererii de sisteme de tubulatura si tevi. De asemenea, majorarea procentului din PIB alocat investitiilor in infrastructura, precum si tendinta de crestere a investitiilor straine ar trebui sa confirme trendul ascendent din domeniu", a concluzionat directorul general al companiei.
***
Societatea Jafar Armaturi a fost infiintata in anul 2006, ca reprezentanta in Romania a producatorului de armaturi industriale Jafar SA Polonia, care detine 90% din capitalul social al firmei. Grupul polonez are o experienta de peste 50 de ani in productia robinetelor industriale din fonta, a hidrantilor si altor armaturi industriale, avand doua fabrici (la Skolyszyn si Przysieki) si circa 300 de angajati. Compania dispune de o turnatorie proprie de fonta si produse neferoase.
In prezent, Jafar SA este specializata in productia de hidranti, robinete industriale si fitinguri din fonta pentru apa potabila, gaze naturale si apa industriala. Totodata, compania mai produce robinete si fitinguri sanitare si din alama.
In Romania, Jafar Armaturi ofera, pe langa produsele fabricate in Polonia si alte sortimente, cum sunt robinetele industriale si fitingurile din otel. Portofoliul societatii include, astfel, robinete cu sertar din fonta si otel, cu sertar cauciucat pentru apa si gaz, robinete cu clapa-fluture si de retinere cu bila si cu clapa, filtre de retinere a impuritatilor, robinete de inchidere cu sfera din fonta si otel etc.