RO EN
Coșul este gol

ECOTRUST: Reorientare a afacerilor spre proiecte private

Compania Ecotrust AB Alba Iulia, specializata in furnizarea de sisteme si tehnologii pentru tratarea si epurarea apei, are in vedere iesirea treptata din afacerile bazate pe proiectele finantate din fonduri publice si reorientarea catre investitiile private, in special spre cele dezvoltate din sume nerambursabile, avand in vedere ca problema majora intampinata in activitate este legata de arierate si de lipsa de organizare a institutiilor responsabile de implementarea proiectelor. "Chiar si in domeniul proiectelor finantate din fonduri structurale avem dificultati, deoarece nu primim timp de mai mult de cinci luni niciun raspuns de la autoritati privind investitiile  pentru care s-a solicitat cofinantare (masura 312 a Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit - APDRP)", a declarat Marius Barbat, directorul general al Ecotrust AB. In prezent, compania este implicata in constructia unei statii de epurare in localitatea Zlatna (judetul Alba), proiect in valoare de 7,6 milioane de lei finantat prin Programul Operational Sectorial (POS) - Mediu, lucrare ce avea termen de finalizare anul trecut. Obiectivul nu a fost, insa, definitivat, din cauza neachitarii datoriilor catre constructori, estimate la 400.000 de euro si datand din luna iulie 2012. Potrivit informatiilor Ecotrust AB, termenul de finalizare a proiectului este incert, depinzand in mare masura de disponibilitatea fondurilor necesare. Intr-o situatie chiar mai dificila se afla statiile de epurare de la Rapoltu Mare, Folt si Bobalna (din judetul Hunedoara) si cea din Rieni (judetul Bihor), ale caror termene de finalizare au fost depasite cu 3-4 ani, data la care acestea vor fi puse in functiune nefiind stabilita, din cauza lipsei fondurilor pentru definitivare. Actualmente, conducerea Ecotrust se afla in negocieri cu antreprenorul general pentru contractarea lucrarilor de montaj si automatizari specifice constructiei unei statii de epurare in Blaj. In aceste conditii, compania nu si-a indeplinit obiectivele propuse pentru anul 2012, cand aceasta si-a planificat afaceri de 1,5 milioane de euro conform contractelor semnate si termenelor de executie, realizandu-se numai jumatate (0,75 milioane de euro), din care 50% reprezinta facturi inca neincasate care conduc implicit la neachitarea integral a furnizorilor, blocarea conturilor pentru neplata taxelor la bugetul de stat, somaj pentru angajati in anumite perioade etc. Printre furnizorii Ecotrust AB se afla producatorii de echipamente Sonnek, Siemens, WTW, Hach Lange (Germania), Bibus SES (Elvetia), WAM, IF Meccanica (Italia), Tsurumi (Japonia), Envirotronics si Crystal Group (Romania).
 
Situatie defectuoasa chiar si in cazul noilor retelelor nationale de apa
Retelele de alimentare cu apa si cele de canalizare au probleme semnificative, chiar si in cazul celor noi, realizate in ultimii ani, care prezinta infiltratii in 90% din cazuri, situatii intalnite atat in mediul rural, cat si, mai grav, in zonele urbane. "Problema este cauzata fie de licitarea la un pret foarte scazut a centralelor (deci de lipsa fondurilor necesare, care duce la economii fortate), fie de calitatea scazuta a lucrarilor si de profesionalismul indoielnic al operatorilor, o problema veche in constructii. Personalul nu poate fi mentinut si platit in sezonul rece, cea mai mare vina pentru aceasta situatie fiind tot a statului, care nu are politici coerente pentru rezolvarea problemei fortei de munca pe timp de iarna. Problema statiilor de epurare poate produce un real dezastru. Ca urmare a tendintei de maximizare a profiturilor la nivelul antreprenorilor generali, se achizitioneaza echipamente ieftine si de slaba calitate, aplicandu-se solutii tehnologice ieftine sau inadecvate", este de parere Marius Barbat. O problema existenta la nivel tehnologic si semnalata de reprezentantul Ecotrust AB se refera la faptul ca standardele aflate in vigoare impun valori ale influentului (debit, incarcare) mult peste ceea ce se intampla in realitate, neregula ce are drept rezultat nefunctionalitatea intregului ansamblu tehnologic. Nu exista, totodata, analize la nivel regional si national asupra caracteristicilor reale ale influentului, de unde apar erori grave de proiectare. "Rezultatele asupra calitatii lucrarilor sunt usor de cuantificat. De exemplu, in bazinul Mures, din treizeci de statii de epurare existente, abia cinci functioneaza la parametri optimi. Rezultatul poate fi dezastruos pentru tara noastra, deoarece exista posibilitatea unui infrigement pentru Romania, urmat de diminuarea fondurilor alocate, deoarece finalitatea intregului demers investitional, tratarea apelor uzate, nu este realizata. La un control amanuntit, dezastrul este iminent. Multe statii de epurare nu functioneaza deoarece locuitorii din mediul rural nu se branseaza, fapt ce ar fi trebuit prevazut initial, din motive financiare sau din cauza imbatranirii populatiei", a precizat directorul Ecotrust AB. O alta problema foarte importanta identificata de managerul companiei Ecotrust AB, care tine de lipsa de viziune si profesionalism la nivelul autoritatilor, este reprezentata de modernizarea drumurilor fara a se tine cont ca nu exista retele utilitare in regiunile respective. Acest lucru duce la distrugerea asfaltului si genereaza costuri uriase de reparatii. "Este cazul modernizarii soselei Transalpina fara a se lua in calcul introducerea de retele utilitare in comuna Sasciori (judetul Alba). S-au cheltuit sute de milioane de euro pentru constructia soselei si nu s-au realizat un colector si cateva bransari in localitatile comunei, care ar fi costat circa un milion de euro", a concluzionat Marius Barbat.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter