RO EN
Coșul este gol

Attila Fazakas, UNIPREST Instal: "Incep sa se vada semnele scaderii cererii"

Razboiul din Ucraina vine cu noi probleme economice si alimenteaza, in continuare, cresterea preturilor la energie si gaze, inflatia, problemele legate de capacitatea de productie si impredictibilitatea. Dupa reglarea problemelor legate de capacitatile de productie, incep sa se vada semnele scaderii cererii. In acest context, coroborat cu inflatia generalizata si impredictibilitatea actuala, in 2023, activitatea pe piata constructiilor se va tempera, estimeaza Attila Fazakas, Managing Director la Uniprest Instal, furnizor de sisteme de instalatii de incalzire si HVAC, cu un business anual de peste 47 de milioane de euro. Tot la capitolul previziuni, managerul mai precizeaza ca puterea de cumparare a populatiei va scadea si va "topi" rezervele din buzunare, in timp ce tot mai multi investitori isi suspenda proiectele, in special in sectorul rezidential. Attila Fazakas confirma, insa, ca fondurile europene din PNRR au capacitatea de a aduce un plus pe piata constructiilor si a instalatiilor si ar contracara, macar partial, scaderea estimata pe sectorul rezidential.
"Totusi, pe termen mediu si lung, ne asteptam ca piata constructiilor si a instalatiilor sa creasca, pentru ca in continuare avem deficit de locuinte, gospodarii supra-aglomerate si stoc de locuinte vechi care in ultimii 30 de ani s-au reinnoit numai in proportie de 12%. Toate acestea vor determina o crestere a pietei si o revenire semnificativa.
In acest context provocator, continuam toate proiectele incepute si planuim altele noi. Ne dezvoltam permanent echipa si infrastructura, vom continua sa crestem suprafata de depozitare si analizam constant oportunitatea maririi acoperirii geografice. In acelasi timp, vom continua proiectele de digitalizare a proceselor interne si externe si punem la dispozitia clientilor toate instrumentele digitale necesare pentru a putea lua decizii optime si rapide pentru afacerea partenerilor, prin noua platforma Uniprest Instal Digital", a declarat Attila Fazakas.
 
 
Estimari rezervat-optimiste privind activitatea din 2023
Referitor la dificultatile din lantul de aprovizionare, principala masura luata de Uniprest Instal a fost de crestere a stocurilor, pentru a putea asigura continuitatea livrarilor. "Comunicam constant cu producatorii, pentru a primi cantitatile de marfa necesare, cu focus pe previziuni. Totodata, suntem deschisi in comunicarea si colaborarea cu partenerii pentru elaborarea previziunilor si esalonarea livrarilor potrivite diverselor fazelor ale lucrarilor", a mai precizat reprezentantul Uniprest Instal.
In general, Attila Fazakas este optimist privind evolutia activitatii companiei pe care o conduce in 2023, in pofida contextului general imprevizibil.
"La nivel general, industria de constructii a dat semne de incetinire inca din 2022. Dupa o crestere de 6,3% in 2021, evolutia din primul semestru al anului trecut a fost de maximum 2%. Temperarea activitatii din sectorul rezidential (dupa +28% in 2021, a urmat o crestere de 16% in primul semestru din 2022) este de asteptat sa continue si in perioada urmatoare si, chiar daca cifrele nu vor fi negative, in contextul majorarilor de preturi, piata le va percepe ca atare. In planul constructiilor nerezidentiale si al celor ingineresti, datele din 2021 si primele 6 luni din 2022 sunt in spectrul negativ, insa este de asteptat o recuperare in 2023, datorata proiectelor industriale si investitiilor din PNRR", estimeaza Attila Fazakas.
***
Uniprest Instal a fost infiintata in 2009 si are sediul social si depozitul central la Targu Mures. Compania comercializeaza instalatii, echipamente de incalzire si detine o gama completa si variata de produse HVAC. Societatea este prezenta, la nivel national, prin depozite si 9 puncte de lucru in Baia Mare, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Iasi, Sibiu si Timisoara.
Incepand cu ianuarie 2010, Uniprest Instal face parte din grupul olandez Rensa, specializat de peste 65 de ani in comertul en-gros al produselor HVAC-S (incalzire, ventilatie, aer conditionat si instalatii sanitare), grup din care fac parte si alte companii din Germania si Olanda.
Portofoliul Uniprest Instal contine peste 7.000 de articole stocabile si peste 300.000 de produse speciale, disponibile la comanda, grupate in 6 categorii: Gaz, Termice, Apa, Sanitare, Energie Verde si AC / Ventilatie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter