Aquatim SA, principalul operator in domeniul serviciilor de alimentare cu apa si canalizare din Timisoara si alte 75 de localitati din judetul Timis, detine cinci sucursale pe plan regional, prin care deruleaza investitii din fonduri europene si proprii in vederea reabilitarii, modernizarii si extinderii retelelor edilitare si statiilor de tratare pe care le administreaza. In prezent, societatea este implicata intr-un proiect de 509,6 milioane de lei (118,8 milioane de euro), finantat din Fondul de Coeziune, prin Programul Operational Sectorial de Mediu.
Interviu cu Ilie Vlaicu, director general in cadrul Aquatim SA.
- Ce presupune obiectivul de investitii aflat in derulare?
- Proiectul vizeaza extinderea si modernizarea retelei de alimentare cu apa si a celei de canalizare din judetul Timis, presupunand investitii in sistemele de distributie si de tratare a apei potabile, precum si colectarea si epurarea apelor uzate din municipiul Timisoara si alte 11 localitati de pe raza judetului Timis. Astfel, pe langa cei 300 km de retea de canalizare si apa ce vor fi realibilitati si extinsi, se construiesc sapte statii noi de epurare a apei uzate si alte trei pentru tratarea apei potabile. Obiectivul este cofinantat majoritar din fonduri europene (74%) si prin contributia autoritatilor judetene si locale (1,7% din valoarea totala), de la bugetul de stat (11,3%) si din cel al companiei noastre (13,04%).
- Cum veti aborda situatia in perioada viitoare?
- In continuare, Aquatim SA are planuri de dezvoltare, proiecte de anvergura si lucrari majore si, in pofida contextului economic general actual, consideram ca urmeaza o perioada diferita de cea a recesiunii, cu o perspectiva pozitiva si constructiva. Cu toate acestea, suntem constienti ca oricand ne putem confrunta cu o noua criza economica avand in vedere instabilitatea mediului investitional. Pana in prezent, in administrarea afacerilor, am adoptat principiul predictibilitatii si o politica ofensiva de management, iar datorita faptului ca aceste actiuni au generat efectele scontate, vom continua cu aceeasi strategie in viitor. Investitiile pe care le-am efectuat in perioada recesiunii au fost facute in momentul potrivit, fiind corelate cu planurile viitoare de dezvoltare a companiei. In ceea ce priveste incasarile, pentru 2013 avem in vedere o crestere cu 16% a cifrei de afaceri, de la cele 106 milioane de lei inregistrate in 2012 la suma de 123 milioane de lei prevazuta pentru anul in curs.
- Care au fost relatiile de colaborare cu partenerii implicati in proiecte?
- Societatile de constructii cu care am lucrat prin prisma contractelor de antrepriza incheiate pentru proiectul pe care il derulam inca din 2011 si-au onorat, de-a lungul timpului, atat obligatiile contractuale, cat si clauzele aferente, indiferent de evolutia situatiei economice pe plan autohton. Totodata, parteneriatul cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu care am incheiat trei contracte de finantare (ultimul fiind cel din martie 2012, cand am mai imprumutat 15,5 milioane de euro), s-a derulat in conditii optime, creditele fiind acordate exclusiv pe baza perfomantelor financiare ale Aquatim SA, fara alte garantii. In conditiile date, putem afirma ca, pentru organizatiile puternice, criza reprezinta o oportunitate de identificare potentialului nevalorificat, precum si o sansa de consolidare a pozitiei pe piata.