Necesarul investitional pentru extinderea si reabilitarea retelelor de alimentare cu apa si de canalizare din Romania a fost estimat de autoritati la 13,8 miliarde euro, pentru ca tara noastra sa se alinieze celorlalte state europene din punct de vedere al gradului de racordare a populatiei la utilitati. Finantarea europeana disponibila prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, cel mai mare finantator din domeniu in acest moment, va acoperi pana la 2,5 miliarde euro din alocarea prin Fondul de Coeziune, la care se adauga cofinantarea publica nationala. Aceasta alocare acopera inclusiv necesarul disponibil pentru proiectele fazate, respectiv circa 370 de milioane de euro, prin Fondul de Coeziune. Investitiile europene in infrastructura de utilitati sunt completate prin alte proiecte nationale, precum Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) sau Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL), care includ si infrastructura de apa si apa uzata, investitiile fiind prioritizate pentru aglomerari intre 2.000 si 10.000 de locuitori echivalenti.
Avand in vedere faptul ca gradul de indatorare a operatorilor de apa se ridica la peste 650 milioane de euro, nivelul maxim de suportabilitate fiind deja atins in 2007-2013, si tinand cont de faptul ca nivelul de indatorare a localitatilor nou incluse pe lista de investitii este fie depasit, fie insuficient pentru a contribui la finantarea investitiilor, sunt in curs de identificare solutii pentru acoperirea necesarului de finantare.
Investitiile vor continua in 2021-2027
Desi nu a fost inca definitivat draftul privitor la finantarile disponibile prin urmatoarea perioada de programare, 2021-2027, sunt deja disponibile primele estimari privind cadrul in care se vor derula proiectele cu finantare europeana. Potrivit cadrului general, proiectele de extindere si reabilitare a retelelor de apa si canalizare vor putea fi depuse spre finantare in cadrul Obiectivului de politica (OP) 2 al Uniunii Europene - "O Europa mai verde", Logica interventiei - Mediu, domeniul Apa si apele uzate, cu Obiectivul specific "Promovarea managementului durabil al apei". La nivel national, proiectele specifice vor fi incluse in Programul National Dezvoltare Durabila (PODD), gestionat de Ministerul Fondurilor Europene.
Principalele operatiuni vizeaza continuarea actiunilor integrate de dezvoltare a sistemelor de apa si apa uzata, inclusiv prin consolidarea suplimentara si extinderea a operatorilor regionali, finantarea actiunilor de consolidare a capacitatii de reglementare economica a sectorului de apa si apa uzata, astfel incat sa se eficientizieze procesul de realizare a planurilor de investitii pentru conformare, precum si continuarea investitiilor in managementul namolului rezultat in cadrul procesului de epurare a apelor uzate/ tratatre a apei potabile.
Premise deosebit de favorabile pentru instalatori si furnizorii de sisteme
Cele circa 2,5 miliarde euro disponibile pentru sectorul de apa si canalizare prin POIM 2014-2020, proiecte ce vor fi derulate pana in 2023 (si posibil continuate, apoi, in viitoarea perioada de programare) reprezinta o resursa foarte importanta pentru companiile active in domeniul de sisteme de instalatii specifice (tubulatura, fitinguri, sisteme pentru statii de tratare/ epurare a apei, robinete, vane etc.), dar si pentru societatile de constructii specializate in executia de instalatii.
In prezent, piata locala de tubulatura si tevi pentru retelele de alimentare cu apa si canalizate se ridica la o valoare estimativa de 300 de milioane de euro anual, din care aproximativ jumatate o reprezinta sectorul de tubulatura din material plastic (PVC, PE si PP).
***
Analiza completa a pietei locale de tubulatura si instalatii pentru sistemele de alimentare cu apa/ canalizare si alte retele care folosesc conducte si tevi este disponibila in editia Martie-Aprilie 2020 a revistei Agenda Constructiilor.