Van Oord a adjudecat trei proiecte noi de consolidare a eroziunii costiere in zona litoralului Marii Negre, cu o valoare totala a investitiilor de 200 de milioane de euro. La finalul saptamanii trecute, Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral (ABA-DL) a desemnat Van Oord sa proiecteze si sa construiasca 6,7 km de coasta rezilienta, in statiunile Costinesti, Mangalia-Saturn si 2 Mai. In total, compania olandeza va realiza sapte din cele 11 loturi de lucrari, respectiv in statiunile Eforie (lot 5), Costinesti (lot 6), Olimp (lot 7), Jupiter - Neptun (lot 8), Balta Mangalia - Venus - Aurora (lot 9), Mangalia - Saturn (lot 10) si 2 Mai (lot 11), urmand a reabilita 26 km de coasta.
Contractul pentru lotul 1 (Stavilarele Edighiol - Periboina) va fi implementat de Strabag, cel pentru lotul 2 (Mamaia) de Boskalis, iar lucrarile aferente loturilor 3 si 4 (Tomis-Cazino, respectiv Agigea), de compania Franco Giuseppe. Lucrarile au inceput deja pe majoritatea loturilor
"Pentru a proteja aceste zone populare de coasta de eroziune, Van Oord va proiecta si construi noi diguri si plaje. Mai multe dintre digurile actuale vor fi eliminate si reamenajate pentru a face loc unor solutii alternative, mai prietenoase cu natura. Constructia noilor diguri este prevazuta sa inceapa in 2024, dupa o faza de proiectare ce va dura aproximativ 12 luni. Proiectul este de asteptat sa fie finalizat in 2026", au transmis reprezentantii Van Oord.
In plus, pe langa lucrarile propriu-zise de reabilitare, constructorul spune ca va crea spatii pentru recreere si pentru conservarea naturii: crearea de recifuri artificiale si bio-structuri, precum si replantarea a peste 64 de hectare de specii variate de alge pe fundul marii, care vor stimula si imbogati viata marina. "Initiative similare au fost deja implementate cu succes in proiectele anterioare din zona si se leaga foarte bine de viziunea si strategia lui Van Oord privind sustenabilitatea si adaptarea climatica", au subliniat reprezentantii companiei olandeze.
Proiectul "Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)" are o valoare totala de 3,8 miliarde lei, din care 85% sunt fonduri europene nerambursabile eligibile obtinute prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, iar diferenta de 15% este cofinantata de la bugetul de stat.