RO EN
Coșul este gol

USR: Coalitia de la guvernare a reziliat sau anulat proiecte pentru 900 km de drumuri

Coalitia PSD-PNL, aflata la guvernare, a anulat sau reziliat 15 proiecte de infrastructura rutiera, care prevedereau constructia a aproape 900 km de drumuri, potrivit reprezentantilor USR, principalul partid aflat in opozitie. 
"Cu mici exceptii, aceste proiecte sunt in continuare blocate si extrem de intarziate, cu premise pesimiste in noul an in lipsa unei implicari profesioniste din partea decidentilor de la Ministerul Transporturilor si Compania de Drumuri. Sorin Grindeanu nu e in stare sa faca progrese pe proiectele lasate pe tava de Catalin Drula in 2021. Ba dimpotriva, pe multe dintre ele a facut pasi inapoi cu aceste rezilieri si licitatii anulate", a declarat Horatiu Cosma, specialist in infrastructura si fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor in mandatul de ministru al lui Catalin Drula.

Lista proiectelor rutiere reziliate/ anulate in ultimul an
• Autostrada A3 Transilvania, tronsonul Poarta Salajului - Zalau - Nusfalau. Licitatia a fost lansata in noiembrie 2020 si anulata in ianuarie 2023, pe motiv ca valoarea estimata initial nu mai este suficienta.
• Autostrada A3 Transilvania, tronsonul Suplacu de Barcau - Chiribis - licitatie lansata in decembrie 2020 si anulata in toamna lui 2022, dupa ce castigatorul initial din 2021 a fost contestat cu succes, iar contestatarul a fost descalificat ulterior; a fost depusa o contestatie impotriva anularii licitatiei, respinsa la CNSC, care se judeca la CAB; intre timp CNAIR a relansat licitatia.
• Autostrada A3 Transilvania, tronsonul Chiribis - Biharia. CNAIR a reziliat contractul de executie cu constructorul bihorean Trameco in mai 2022, a relicitat lucrarile in august 2022, insa licitatia este suspendata, fiindca CNAIR nu a raspuns solicitarilor de clarificare ale potentialilor ofertanti.
• Autostrada A1 Lugoj - Deva, tronsonul 2 Marginea - Holdea. Prima licitatie pentru realizarea tunelurilor lipsa de pe Autostrada Lugoj - Deva a fost anulata in martie 2022, fiindca singura oferta depusa a depasit pretul estimat in 2019; intre timp, licitatia a fost relansata si adjudecata de UMB in octombrie 2022.
• Drumul expres Craiova - Pitesti, tronsonul 1 Craiova - Bals. Contractul de executie a fost reziliat in decembrie 2022 la circa 60% stadiu fizic, inca nu a fost reluata licitatia.
• Drumul de mare viteza Craiova - Lugoj. Licitatia de proiectare a fost anulata in martie 2022, desi castigatorul era desemnat si contestatiile in etapa finala, fiind lansata o noua licitatie in aprilie; ulterior, CNSC a decis ca anularea a fost ilegala; CNAIR a mers inainte cu licitatiile noi si a ignorat licitatia initiala reinviata de instanta; pana in prezent nu s-a semnat niciun contract de proiectare, fiind anuntati noi castigatori, contestati, cu contestatii admise.
• Autostrada Brasov - Bacau. Contractul de proiectare a fost reziliat in iunie 2022 ca urmare a imposibilitatii proiectantului de a continua proiectul; licitatia a fost reluata in noiembrie 2022.
• Drumul expres Pitesti - Mioveni. Contractul de proiectare a fost reziliat in octombrie 2022 ca urmare a imposibilitatii proiectantului de a continua proiectul; proiectul a fost descentralizat de la MTI la CJ Arges.
• Drumul expres Vatra Dornei - Suceava. Contractul de proiectare a fost reziliat in noiembrie 2022 ca urmare a imposibilitatii proiectantului de a continua proiectul; licitatia nu a fost relansata.
• Centura Bucuresti, sectorul DN2 - A2. Contractul de executie a fost reziliat in decembrie 2022 la circa 20% stadiu fizic, inca nu a fost reluata licitatia.
• Centura Timisoara Sud. Contractul de executie a fost reziliat in decembrie 2022 la circa 60% stadiu fizic, inca nu a fost reluata licitatia.
• Centura Pitesti Vest. Contractul de proiectare a fost reziliat in octombrie 2022, ca urmare a imposibilitatii proiectantului de a continua proiectul; licitatia nu a fost relansata.
• Modernizarea DN71 Targoviste - Sinaia. In martie 2022, s-a anulat licitatia pentru modernizarea acestui sector de drum national; in iulie s-a relansat licitatia, in septembrie s-a depus o singura oferta (acelasi constructor cu legaturi in Rusia care a fost desemnat castigator tot in septembrie pe dublarea DN71 Baldana - Targoviste, dar cu care, din motive necunoscute, nu s-a semnat contractul nici pana astazi).
• Modernizarea DN67B Scoarta - Pitesti. Dupa rezilierea din toamna lui 2021 a contractului istoric semnat in 2010, neinceput niciodata din lipsa de finantare pentru modernizarea acestui drum, au fost anulate doua licitatii succesive, in decembrie 2021 si ianuarie 2022, pentru actualizarea proiectului tehnic; de atunci nu s-a mai intamplat nimic.
• Drum de legatura de la uzina Ford la drumul expres Craiova - Pitesti. Trei licitatii au fost anulate pentru proiectarea acestui drum, in ianuarie 2022, mai 2022, august 2022; a 4-a licitatie (acelasi pret estimat ca si la primele trei) este in desfasurare din octombrie 2022, fiind depusa o singura oferta in decembrie 2022.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter