Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, a semnat documentele pentru implementarea proiectului de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in regiunile Medias, Agnit si Dumbraveni, din judetul Sibiu. Proiectul, cu o valoare de 122 milioane de euro, va fi finantat prin POIM 2014-2020, beneficiarii investitiilor fiind peste 95.000 de locuitori din zonele vizate.
"In primele 6 luni ale mandatului de ministru al Fondurilor Europene, Romania a reusit sa absoarba doua miliarde euro, ceea ce inseamna 6,5% din totalul celor 31 miliarde disponibile. De asemenea, in viitoarea perioada de programare autoritatile publice locale vor beneficia de 13 miliarde de euro datorita descentralizarii", a declarat Marcel Bolos.
Proiectul va fi implementat de operatorul regional Apa Tarnavei Mari SA si vizeaza extinderea retelelor in 18 Unitati Administrativ Teritoriale (UAT-uri) din judetul Sibiu: Medias, Tarnava, Copsa Mica, Axente Sever, Valea Viilor, Darlos, Blajel, Brateiu, Seica Mare, Biertan, Atel, Dumbraveni, Hoghilag, Alma, Arpasu de Jos, Agnita, Barghis si Altana.
Datorita implementarii proiectului se va realiza un grad de conectare cu apa de 75,44% a regiunii (din care 61,14%% conforma cu Directiva 98/83/EC, la 98,51%) si 76,5% cu apa uzata (din care 69,1% conforma cu Directiva 91/271/CEE, la 98,3%). Vor fi create locuri de munca in zona in timpul implementarii si al exploatarii proiectului. Cel mai mare beneficiu va fi cresterea calitatii vietii populatiei pentru sanatatea si confortul sau.
Lucrarile propuse prin proiect includ constructia a 139,6 km de retele noi de aductiune si reabilitarea altor 9,3 km; construirea a 74,9 km de retea de distributie si reabilitarea altor 56,3 km; reabilitarea sursei de apa Arpasu si extinderea sursei de apa Dumbraveni; constructia a 25 de statii de clorinare si a 25 de rezervoare pentru a fi integrati si pusi in functiune 19 km de aductiuni; constructia unei retele de distributie de 46,6 km de aductiune in Copsa Mica.
La nivelul retelei de captare a apelor uzate, investitiile includ constructia a 34,7 km de conducte de canalizare, 20 km de conducte de refulare si reabilitarea altor 33,9 km, dar si modernizarea statiei de epurare Sura Mica. In plus, vor fi integrati si pusi in functiune 38,8 km de retea de canalizare in zona Copsa Mica si o instalatie de uscare a namolului.