RO EN
Coșul este gol

PRO INFRASTRUCTURA: Proiecte importante nu primesc suficiente fonduri in 2020

Mai multe proiecte de infrastructura importante pentru Romania, precum centura orasului Bacau, autostrada Sebes - Turda, drumul expres Craiova - Pitesti sau podul peste Dunare de la Braila, nu vor beneficia de suficiente fonduri de la buget in 2020 pentru executia lucrarilor conform graficelor, potrivit asociatiei Pro Infrastructura.
"Un prim exemplu ar fi centura orasului Bacau, un proiect de aproximativ 800 de milioane de lei cu TVA, pe care lucrarile au inceput in martie 2019 si au avansat pe parcursul anului foarte bine, fiind utilizati aproximativ 250 de milioane de lei. Estimarile noastre indica un necesar de 350-400 de milioane de lei in 2020. Alocarea Guvernului Orban este de 64 milioane de lei. Comparativ, constructia Centurii Targu Mures, aflata intr-o licitatie suspendata de 3 luni, fara oferte depuse, cu sanse reduse de contractare in 2020, are o alocare mai mare", arata reprezentantii asociatiei pe pagina proprie de Facebook.
Un alt proiect drastic subfinantat este autostrada Sebes-Turda. Chiar daca avansul in 2019 nu a fost cel scontat, au fost consumate 183 de milioane de lei. Alocarea pentru 2020 este de doar 56 de milioane de lei, mult sub o estimare realista de aproximativ 200 de milioane de lei, mai arata Pro Infrastructura.
Drumul Expres Craiova-Pitesti (cele 3 loturi aflate in constructie in valoare de peste doua miliarde de lei cu TVA) au o alocare modica de 96 de milioane de lei, desi premierul Orban a spus ca in 2 ani se finalizeaza lucrarile, in timp ce podul peste Dunare de la Braila, o investitie de peste 2 miliarde de lei care a atras in 2019 peste 500 de milioane lei, are o alocare de doar 97 de milioane de lei in 2020, se mai arata in postarea Pro Infrastructura.
Potrivit asociatiei, alte proiecte subfinantate in 2020 ar fi A3 Autostrada Transilvania si A3 Rasnov-Cristian, centurile Satu Mare, Timisoara, Radauti, reabilitarea DN76, realizarea studiilor pentru Autostrada Timisoara-Moravita si pentru modernizarea cailor ferate Bucuresti - Giurgiu si Cluj-Napoca - Oradea sau dublarea caii ferate intre Mogosoaia si Balotesti.
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni, 6 ianuarie, legea bugetului de stat pentru anul 2020, dupa ce Guvernul Orban si-a asumat raspunderea in Parlament la finalul anului trecut pentru aceasta lege. Cu mai multe ocazii, premierul a declarat ca investitiile in infrastructura reprezinta o prioritate a guvernarii sale.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter