RO EN
Coșul este gol

PPP reprezinta o forma optima de dezvoltare a proiectelor in contextul actual

Pe fondul insuficientei fondurilor pentru dezvoltare, in ultima perioada se discuta tot mai mult despre oportunitatea implementarii proiectelor de investitii in diverse sisteme de finantare, respectiv in parteneriat public-privat (PPP), prin concesiune (cum este cazul autostrazilor Comarnic - Brasov, Craiova-Pitesti sau Transilvania) sau din surse nerambursabile, dupa cum sunt deja realizate o serie de obiective din domeniile edilitar, al infrastructurii sau al structurilor de afaceri. Astfel, se evidentiaza ideea ca, in mediul economic actual, forma optima de dezvoltare a proiectelor cea prin intermediul PPP, mai ales in conditiile in care autoritatile locale si centrale nu dispun de fonduri suficiente pentru a implementa programele de dezvoltare propuse in regie proprie. In sprijinul acestei forme de finantare vin atat pozitiile exprimate de experti din domeniul bancar, al asigurarilor, legislativ si politic, cat si de antreprenorii in constructii.  Potrivit presedintelui Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), Cristian Erbasu, implementarea unor mecanisme legislative suple si eficiente, care sa ajute atat marile proiecte, cat si pe cele de dimensiuni mai mici, a reprezentat o reala parghie pentru dezvoltarea pe mai multe paliere sociale si economice, in mod simultan. “Printre multiplele avantaje ale implementarii proiectelor prin acest mecanism se afla crearea unui flux investitional masiv - intr-o perioada in care foarte multe obiective sunt blocate pe fondul lipsei fondurilor publice -, ce va contribui la eliminarea arieratelor, generand insanatosirea mediului economic. Concomitent, se va consemna o crestere a calitatii proiectelor (prin interesul direct al executantilor pentru randamentul post-livrare), precum si al performantelor, prin aportul de competenta al mediului privat in administrarea acestora. Totodata, un astfel de sistem va contribui la diminuarea speculatiilor imobiliare, la redirectionarea bugetului de stat in investitii sociale prioritare, la o deschidere a autoritatilor locale spre realizarea unor masterplanuri (ce ar putea incuraja investitorii sa-si reorienteze resursele), precum si la un randament sporit al proiectelor, datorita conexiunii dintre ele”, a declarat presedintele PSC.
Conditii pentru aplicarea optima a solutiei de finantare prin PPP
Pentru ca acest mecanism sa functioneze in conditii optime, este necesara reglementarea pietei printr-o lege simplificata a achizitiilor publice, care sa duca la o reducere semnificativa a contestatiilor nejustificate, un aflux de fonduri si o diminuare a costurilor prin economiile de scala. Tot in acest sens, este necesar ca statul roman sa asigure implementarea corecta a PPP, sa utilizeze experienta din domeniu a altor tari si sa aplice - in paralel - mecanismul de certificare tehnico-profesionala a operatorilor din domeniul constructiilor. „Deoarece pentru cei mai multi antreprenori sursele de finantare sunt incerte si improbabile, iar bugetul de stat nu cuprinde elemente care sa elimine nesiguranta cu privire la sustinerea investitionala a proiectelor din domeniu, este prioritara precizarea disponibilitatii resurselor financiare pentru dezvoltarea acestora. Din perspectiva legislativa, se impune imbunatatirea urgenta a normelor referitoare la achizitiile publice, finalizarea caietelor de sarcini standardizate pe tipuri de lucrari, promovarea hotararii privind certificarea capabilitatii tehnice a operatorilor din sector, precum si stabilirea pozitiei autoritatilor centrale fata de proiectele ce pot fi promovate in parteneriat public-privat”, sustine si Laurentiu Plosceanu, presedinte al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii. Informatii suplimentare, la www.psc.ro sau www.araco.org
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter